L'Àfrica té enormes reserves de gas, però gran part del continent manca d'accés a l'energia. Tal com indiquen les troballes de l'Agència Internacional d'Energia (AIE), 600 milions de persones o, cosa que és el mateix, el 43% de la població total, manquen d'accés a l'electricitat, la majoria d'elles a l'Àfrica subsahariana.

En els primers vuit mesos de 2023, l'Àfrica va aportar el 20% de les importacions europees de gas i 31% de les importacions de gas a Espanya, segons Kpler. El principal obstacle a què s'enfronta l'Àfrica en els seus esforços per augmentar les exportacions de gas natural liquat (GNL) i gas natural a la Unió Europea és el dilema d'exportar una font d'energia que necessiten internament.

El novembre de 2022, Moçambic va enviar la seva primera tramesa de GNL a Europa. S'estima que Moçambic té reserves de gas natural que superen els 180 bilions de peus cúbics, el que és suficient per a una producció màxima anual de GNL de fins a 30 milions de tones per any. Malgrat que Moçambic té el potencial de generació d'energia més gran de tots els països del sud de l'Àfrica, només el 34% de la població té accés a l'electricitat.

Nigèria -un altre cas- és ben coneguda per ser el productor de petroli més important de l'Àfrica, per tenir les reserves més grans de gas natural del continent i el 2018 va ser el cinquè exportador mundial de gas natural liquat. Però malgrat aquestes dades, el consum de gas per càpita de Nigèria és el més baix de la regió de l'Àfrica subsahariana. A les zones urbanes, només el 55% de la població del país té accés a l'electricitat i a les zones rurals aquesta xifra és encara menor, el 24%.

Al contrari, Ghana, un productor relativament menor de petroli i gas a l'Àfrica, va tenir una taxa d'accés a l'electricitat del 84% el 2018, una de les més altes de l'Àfrica subsahariana. Gairebé la meitat de la producció d'electricitat prové de l'energia hidroelèctrica; la resta prové de gas (30%) i petroli (23%) de producció nacional. En lloc d'exportar, Ghana ha pogut utilitzar les seves limitades reserves de gas per augmentar la seva pròpia generació d'energia i servir a la seva població.

Els països de l'Àfrica estan considerant aquest auge en les exportacions de gas/GNL com una gran oportunitat per monetitzar els seus abundants recursos energètics que podrien generar ingressos addicionals. I si aquests ingressos es canalitzen adequadament, algunes de les seves necessitats de desenvolupament al país podrien satisfer-se. Però existeix el risc que aquest desenvolupament tard més en aconseguir-se i que l'Àfrica s'estigui centrant a oferir solucions a l'actual crisi energètica d'Europa, en lloc de centrar-se primer en les seves pròpies necessitats energètiques.

L'Àfrica és un continent ric en recursos hidràulics, solars, eòlics, geotèrmics i bioenergètics, però la inversió en energies renovables és baixa i manca de xarxes elèctriques ben estructurades. Entre 2010 i 2020, es van invertir 55.000 milions de dòlars en fonts renovables al continent, la qual cosa va representar només el 2,4% de la inversió global.

En els últims mesos s'han firmat acords amb la Unió Europea per a nous o més lliuraments de gas natural liquat, però és important anotar que la demanda europea de gas està projectada a disminuir

En els últims mesos s'han firmat acords amb la Unió Europea per a nous o més lliuraments de gas natural liquat, així que s'espera que el percentatge d'importacions de gas procedent de països africans augmenti. Però és important anotar que la demanda europea de gas està projectada a disminuir, i la inversió en extracció de petroli i gas amb la perspectiva de convertir-se en una potència exportadora a Europa a llarg termini té poc sentit. Europa també continua invertint en solucions renovables. Els 27 estats membres de la UE van veure 41,4 GW de nova capacitat solar fotovoltaica connectada a les seves xarxes el 2022, un augment del 47% en comparació amb 2021.

El món està avançant decididament cap a tecnologies netes zero. L'Àfrica té l'oportunitat de fer un salt endavant i aprofitar la disminució dels costos de la tecnologia amb baixes emissions de carboni i el canvi de la inversió global.

Com ho va expressar el director executiu de l'AIE, Fatih Birol, "els països de tot el món estan responent a la crisi actual buscant accelerar el creixement d'indústries locals d'energia neta. Les regions que adoptin aquesta mesura veuran un enorme creixement de llocs de treball". En la primera Cimera Africana sobre el Clima, celebrada la setmana passada a Nairobi, Birol va advocar per una reducció dràstica de la pobresa energètica a Àfrica.