Un robot que imita una gallina i 'anima' els pollastres a moure's a les granges per millorar el seu benestar, un sistema que augmenta la seguretat en centrals nuclears o una plataforma per assistir persones amb discapacitat en aeroports i facilitar-los tot el procés des de la seva arribada a l'aeroport fins a la pujada a l'avió, són alguns dels finalistes de la primera edició dels ARME Awards, premis nascuts per impulsar la innovació en robòtica mòbil a Espanya.
Organitzats per ARME (Associació de Robòtica Mòbil Espanyola), aquests guardons reconeixen el talent i l'impacte de noves solucions tecnològiques aplicades a sectors clau com els aeroports, l'aeronàutica, l'agricultura, la construcció i l'energia, amb l'objectiu de posicionar Espanya com un referent mundial en la integració de sistemes robòtics especialitzats i enfortir la competitivitat del sector.
Els finalistes d'aquesta primera edició inclouen altres projectes com una solució per a la manipulació d'equips pesants, un servei d'inspecció solar industrial amb drons i IA, o tecnologies robòtiques avançades per a exploració, rescat i documentació d'entorns extrems.
Tots els invents amb IA
Els finalistes seleccionats es divideixen en quatre grans categories:
1. Aeroports, aeroespacial i aeronàutica. ACCESSROBOTS (Aeroports): Un robot que ajuda persones amb discapacitat als aeroports. Els guia fins a la seva porta d'embarcament de forma segura i sense necessitat d'ajuda humana. També porta el seu equipatge i es pot demanar des d'una app molt fàcil d'usar. Procedent de MADRID.
2. Agricultura, ramaderia i alimentació. Agrin'Pulse (Agricultura): Un tractor petit i sense conductor que ajuda els agricultors a treballar el camp amb tecnologia avançada. És fàcil d'usar i compatible amb altres eines i estrèols que ja tinguin. Procedent de LLEIDA. Gallinet (Granges de pollastres): Un robot que es mou sol dins les granges. Anima els pollastres a moure's de forma natural i vigila l'ambient per assegurar que tot estigui en bones condicions. Així millora el seu benestar. Procedent de CASTELLÓ DE LA PLANA.
3. Construcció i infraestructures. Iberus (Construcció i rescat): Un robot que explora túnels, canals i altres llocs perillosos. Funciona amb intel·ligència artificial i pot detectar problemes o ajudar en rescats sense posar en risc les persones. En cas d'un ensorrament en un túnel, s'envia aquest robot explora l'àrea, detecta obstacles o persones atrapades i crea un mapa de l'entorn. Així, els equips de rescat poden actuar ràpid i sense exposar-se al perill. Procedent de CASTELLÓ. TopoScan: (Inspecció subterrània): Un petit submarí que es mou sol i crea mapes en 3D de llocs sota l'aigua, com clavegueres o coves. Serveix per comprovar que tot estigui bé o detectar possibles perills. Podria ser de gran utilitat per a ciutats costaneres amb sistema de drenatge pluvial i clavegueram antic ja que necessiten inspeccionar regularment els seus túnels per detectar danys estructurals, bloquejos o riscos de col·lapse. El robot es mou sol i crea mapes 3D de l'interior evitant riscos per a treballadors i facilita el manteniment de la infraestructura. Procedent de CASTELLÓ.
4. Energia. Plataforma Insaion: És com un traductor per a robots: recull el que senten els seus sensors i el converteix en informació fàcil d'entendre. Així es poden cuidar millor, arreglar abans i treballar de forma més eficient. Per exemple, en una central nuclear, aquesta eina pot ajudar a vigilar els robots que inspeccionen zones perilloses. Si un comença a moure's de forma estranya o detecta una temperatura inusual, la plataforma avisa asseguda. Així s'actua de pressa i s'augmenta la seguretat. Procedent de: CAPELLADES I TERRASA (BARCELONA).