Crear el teu propi negoci és una experiència apassionant, aterridora i envoltada de dubtes. Segons R Sin Miedo, l'estudi dut a terme per la consultora RSM, la por més habitual per als emprenedors és, sens dubte, la incertesa econòmica, cosa que preocupa un 75% dels enquestats. L'avenç de la tecnologia i la intel·ligència artificial i l'impacte al món laboral preocupa un 67% d'emprenedors, davant del 65% que esmenta la preocupació causada per fugida de talents o la por de tenir un alt volum de feina i no poder suportar-ho.
L'estudi de RSM confecciona una llarga llista, que inclou molts altres temors com ara la contractació de perfils erronis (56,16%), la por de delegar feina (62,56%), un augment de la competència (54,68%) o una possible fallida del negoci (27,59%). La majoria de les preocupacions esmentades pels empresaris espanyols estan relacionades amb l'economia de l'empresa o amb la contractació de l'equip. A més de dades globals, l'estudi incorpora també una anàlisi per perfils. Les dones empresàries afirmen sentir més pressió que els homes: el 84% enfront del 70%.
A la continuació, RSM compta amb la col·laboració de tres CEO de diferents empreses, que participen en un experiment immersiu on s'enfronten a les seves pors a través de la realitat virtual. Hugo Bertrand, director de la companyia hotelera Chic&Basic, explica que “el dia que decideixes deixar la seguretat d'una empresa sents una cosa semblant al vertigen”. Tot i això, assegura que “una vegada que fas el pas de saltar al buit, l'únic que sents és adrenalina”. Ana Ibáñez, neurocientífica a càrrec de l'experiment, apunta que les pors generen dopamina, hormona que aporta la valentia per afrontar-les. No obstant això, una vegada els traspasses, “el cervell genera una onada de serotonina i calma”.
Per a Montserrat Figueras, la CEO de l'empresa de moda Sita Murt , aquesta és la clau. Tot i no saber com serà la caiguda al buit, les pors “se superen amb la il·lusió i la passió de tirar endavant l'empresa”. Javier Quintana, CEO de la marca de productes d'alimentació infantil Smileat, afegeix un altre punt vital per intentar alleugerir la motxilla de preocupacions: “envoltar-se de gent i professionals de confiança , que t'ajudin a créixer i prendre les millors decisions”. El seu objectiu més gran és “lluitar per aconseguir el millor per a l'empresa i per a totes les persones que la conformen”.
No obstant això, els temors en l'àmbit laboral no assoten únicament els emprenedors: els empleats també en són víctimes. Els treballadors senten la pressió de complir amb les expectatives, i és que el 50% de treballadors indica que la por més gran en l'àmbit laboral és la possibilitat de cometre un error greu o de perdre l'ocupació a causa d'això. Al top 10 de pors més grans, s'esmenten molts altres temors presents en el dia a dia dels empleats: la manca d'estabilitat laboral (46,53%), haver de parlar en públic (38,66%), la possibilitat de ser explotat laboralment (39,85%) o de no cobrar la nòmina a temps (38,20%).
En aquest informe destaca la presència de múltiples referències a la pressió laboral. Molts espanyols fan referència al temor a no estar a l'altura de les expectatives, a la valoració del seu superior o no arribar als objectius fixats. No obstant això, malgrat el creixent debat sobre la introducció de la intel·ligència artificial al món laboral, la possibilitat que acabi reemplaçant els éssers humans, però, es troba a la cua de la llista , amb només un 20,75% d'enquestats considerant-ho un risc real.