La intel·ligència artificial (IA) té el potencial d'impulsar el PIB mundial fins i tot un 15% en els deu anys vinents, un creixement addicional que seria similar que va experimentar l'economia global al segle XIX amb la industrialització, segons l'estudi 'Value in Motion' publicat per PwC. L'informe, elaborat a partir d'una anàlisi de diferents escenaris basada en dades, considera que els beneficis de la IA en termes de creixement global "no estan garantits", i dependran no només del seu èxit tècnic, sinó també que el seu desplegament es faci "de manera responsable", "amb una governança clara" i "amb la confiança dels consumidors".

En altres escenaris analitzats per PwC, caracteritzats per una menor confiança i cooperació, aquest impuls incremental a l'economia de la IA seria més moderat, del 8%, o fins i tot només de l'1% en un escenari pessimista. Així mateix, l'informe assegura que en l'actualitat es dona un procés ràpid de reconfiguració de l'economia i indica que la pressió perquè les empreses es reinventin es troba en un dels nivells més alts dels últims 25 anys a 17 dels 22 sectors globals analitzats.

A més, assenyala que, a conseqüència d'aquesta transformació, només el 2025 hi podria haver 7,1 bilions de dòlars en ingressos que es traslladin d'unes empreses a d'altres, "sense tenir en compte el recent augment global dels aranzels". El document també suggereix que, durant la pròxima dècada, els sectors es reconfiguraran per satisfer de noves formes les necessitats de les persones, la qual cosa portarà a la creació de nous espais o dominis que "desdibuixaran les diferències tradicionals entre els sectors".

"Un exemple és l'auge dels vehicles elèctrics, que està portant als proveïdors d'energia, als fabricants de bateries, a les empreses tecnològiques i a moltes altres, a l'àmbit de la mobilitat, el que els està permetent crear valor, juntament amb els fabricants d'automòbils", ha explicat la firma.

Impacte mundial

L'anàlisi de PwC mostra que si bé la IA accelerarà el creixement, els sobrecostos derivats de les amenaces climàtiques físiques "podrien limitar-lo". Així, els models econòmics de PwC suggereixen que els riscos climàtics físics podrien fer que l'economia mundial "sigui gairebé un 7% més petita el 2035 del que hauria estat si no haguessin existit".

En aquesta línia, la companyia espera que l'augment de l'adopció de la IA condueixi a un consum d'energia més gran per part dels centres de dades, que podria compensar-se amb l'ús de la IA per impulsar l'eficiència energètica. Al seu torn, PwC estima que el consum d'energia i l'impacte de les emissions derivades de la IA serien neutres si de cada punt percentual de creixement generat per l'ús de la IA es dediqués en innovacions per reduir la intensitat energètica només un 0,1%.

Des de principis de desembre, PwC també ha presentat noves iniciatives amb socis com AWS, Google Cloud, Microsoft i Oracle, la qual cosa se suma al seu "ampli conjunt de col·laboracions", que també inclou companyies com Adobe, Anthropic, Guidewire, OpenAI, SAP, Salesforce i Workday, entre altres.