El pròxim 26 de setembre es compliran quatre mesos de la nova llei d'habitatge que ha aixecat tanta polseguera i que està pendent del que digui el Tribunal Constitucional davant els recursos que han interposat diferents comunitats autònomes. Andalusia i la Comunitat de Madrid, liderades pel PP, van ser les primeres a saltar, però també s'han sumat darrerament Catalunya, anteriorment ho va anunciar les Illes Balears, i també es van sumar fa setmanes el mateix País Basc.

Una llei polèmica

La llei està sent qüestionada per molts motius. El principal? La finalitat era no tensionar més el mercat i les dades diuen tot el contrari. El mes d'agost s'ha tancat amb una pujada mensual del preu del lloguer a Espanya del 0,5% fins a establir-se en 12 euros/m2, segons el darrer informe de preus publicat per Idealista. A l'últim trimestre, el preu ha crescut un 2,7% mentre que en l'últim any, la pujada és del 9,5%. La dada d'agost esdevé, una vegada més, el preu màxim històric del lloguer a Espanya des que es tenen registres públics.

Els lloguers continuen pujant

Barcelona continua sent la capital amb els lloguers més cars amb un preu de 19,4 euros/m2, seguida per Madrid (17,4 euros/m2) i Donostia (17 euros/m2). Els segueixen Palma (14,7 euros/m2), Bilbao (13,1 euros/m2) i Màlaga (12,8 euros/m2). Barcelona, Madrid, Donostia, Palma, Màlaga i València arriben al preu més alt. Per contra, Cáceres, Ciudad Real i Zamora són les capitals amb la renda més econòmica amb 6,2 euros/m2. Davant d'aquest clima se suma una altra incertesa: el context polític. Cal saber quin partit tindrà les regnes del nou govern espanyol i el PSOE, si no aconsegueix tancar un acord amb Junts, està més prop de la repetició electoral. La darrera roda de premsa d'aquest dimarts de Carles Puigdemont des de Brussel·les marca unes línies que les "separa un món" de la proposta que els socialistes estan disposats a acceptar, tal com ha alertat la portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Rodríguez.

Els inquilins no volen tornar a pagar honoraris

Així doncs, tenint en compte el context, molts futurs inquilins prefereixen accelerar els seus objectius de lloguer ara, en comptes de fer-ho amb una relativa calma. Depèn d'un canvi de govern o el que digui el TC, alguns dels aspectes més polèmics de la llei d'habitatge podrien girar-se com un mitjó. Un dels més destacats és que els honoraris o tarifes que cobren les immobiliàries per la gestió dels lloguers ja no les paguen els llogaters, sinó els propietaris. Aquest és un dels canvis que ha comportat la llei d'habitatge aprovada pel Govern i que va entrar en vigor el 26 de maig passat, com recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aquests honoraris són, en molts casos al voltant, del 3% o 5% quan és la compra o venda d'un habitatge, o un mes de lloguer. "Com a comercial, els hi recordo a molts interessats perquè som conscients que aquest aspecte de la llei pot tornar al que es marcava anteriorment amb facilitat", sosté Jordi Casas de Finques Montse. 

Els propietaris es mouen abans de posar topalls als preus

Però cal afegir un altre aspecte en futurible: topar els preus com passa en altres països, l'exemple que tenim més prop és França. L'inversor immobiliari, Stéphane Genty, recorda que des del 2019, el govern d'Emmanuel Macron va aprovar la llei Elan que permet als ajuntaments limitar la pujada dels lloguers un màxim del 20% sobre un preu mitjà que es determina a cada zona. A més, també inclou sancions de fins a 15.000 euros per als propietaris que incompleixin la llei. "Molts inversors, de classe mitjana, es troben en el fet que, a través del lloguer, no recuperen ni tan sols el preu que paguen per la hipoteca, però miren a llarg termini i pensen que, malgrat tot, els sortirà a compte". Una visió que costa entendre per als inversors o propietaris espanyols. Malgrat tot, cal ser conscients que si aquesta llei d'habitatge encara s'enforteix més amb un govern on també hi hagi Sumar, el topall de preus pot ser una realitat. Així doncs, per la banda dels propietaris, també volen aprofitar aquest clima previ d'incertesa per no veure's amb limitacions en els seus preus.

En darrer terme, el problema de l'habitatge continua sent una realitat i, per tant, la roda del lloguer no s'atura. Diferents agents immobiliaris consultats per ON ECONOMIA, admeten que aquest trimestre pot augmentar sensiblement el mercat i les seves transaccions davant un futur immediat que no acaba d'agradar a ningú. I, per tant, des de la banda dels inquilins i els propietaris, prefereixen accelerar els seus moviments ara que fer-ho davant del que pugui acabar passant.