Tot just un 5% de la població espanyola té criptomonedes a la seva cartera de productes financers, sent els joves d'entre 18 i 34 anys el grup que més ostenta aquest tipus de divises, segons indica el recent informe sobre l'Enquesta de Competències Financeres elaborat pel Banc d'Espanya. Al document, la institució s'interessa tant pels coneixements financers de la població com per la seva relació amb alguns productes d'estalvi i financers, com són els fons de pensions, d'inversió, la renda fixa (lletres i bons) o les criptomonedes.

Sobre aquest últim producte, l'enquesta revela que la seva tinença "és relativament minoritària", malgrat que el 84% ha sentit parlar de les criptodivises. Aquestes són especialment populars entre els grups de població més joves, de manera que més de nou de cada deu persones amb entre 18 i 34 anys han sentit parlar de les criptomonedes. Tanmateix, a l'hora de posseir aquests criptoactius el percentatge es redueix a un 12% entre joves d'entre 18 i 34 anys, informa Europa Press.

En termes de popularitat, aquestes divises són més conegudes entre homes (89%) que en dones (80%), entre la gent amb estudis universitaris (97%) i en rendes superiors als 47.000 euros (98%). Amb aquestes dades, les criptomonedes es consoliden com el producte financer amb una menor tinença al país, només per davant de la renda fixa, que amb prou feines té un 1% de la població. En contraposició, el 98% de la població compta amb un compte corrent, que és el producte més popular.

Regulació

Sobre la baixa tinença de les criptomonedes a les carteres dels espanyols, el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, explica que pot obeir a uns baixos nivells de regulació si es compara amb altres productes com els comptes bancaris o els fons de pensions. Més en concret, Gavilán apunta que l'"aparellatge regulador" entorn d'aquest producte no està encara plenament desenvolupat, la qual cosa podria derivar la preferència dels inversors cap a altres productes financers més coneguts. Per exemple, l'informe revela que en comparació amb 2016, any en què es va realitzar l'anterior estudi, ha augmentat la tinença de targetes de crèdit, d'un 56% a un 63%.

En contraposició a les criptomonedes, el 41% dels enquestats pel Banc d'Espanya afirma que disposa d'algun vehicle d'estalvi, per un 18% que té un compte d'estalvis, un 21% que compta amb un pla de pensions, un 12% que posa els seus diners en fons d'inversió i un 14% que inverteix en accions, aquests dos últims productes de la renda variable.