El roboadvisor Indexa Capital s'ha estrenat aquesta setmana a la borsa espanyola –mercat BME Growth- amb una pujada del 39%. Dimecres passat va començar la seva cotització amb un preu de partida de 10,3 euros i ha acabat divendres en els 14,3 euros per acció. Aquest valor cotitza pel sistema de fixing que consisteix a fer dos canvis al dia, un a les 12 hores i una altra a les 16 hores, inaugurant a Espanya el segment de les Fintech, terme que indica tecnologia al món financer. Inclou gestors de fons, comissions de compravenda en Borsa, mitjans de pagament, crèdits instantanis, etcètera. Una varietat de serveis que fa imprescindible conèixer en profunditat el seu negoci a l'hora de decidir-se a invertir en Fintech.

Indexa Capital es dedica a la gestió de carteres de fons, ajudant-se per a això en la robòtica que selecciona aquestes carteres i les vas modificant d'acord amb el perfil de la inversió. Aquests fons són de gestió passiva pel que tenen unes comissions molt baixes i també Indexa Capital cobra un percentatge baix per fer aquesta gestió semirobotitzada.

Encara que amb molts anys de retard, arriba al mercat espanyol una companyia Fintech, després de comptar ja amb bastant tradició en altres mercats com el nord-americà Nasdaq on es compten per centenars les companyies que ofereixen serveis financers basats en la tecnologia, gairebé sempre de petit gran i en activitats emergents i, per tant, poc consolidades. Així, els tradicionals negocis financers de la banca espanyola i de les companyies d'assegurances es veuen ara acompanyats per primera vegada amb una altra manera de fer negoci amb l'estalvi dels seus clients.

Aquests valors que ofereixen una àmplia gamma de serveis financers, han viscut en els últims anys uns moviments molt forts a l'alça i a la baixa. Els tipus d'interès a l'alça de l'últim any perjudiquen les dedicades a realitzar préstecs, davant de la previsió que augmenti la morositat. Tanmateix, beneficien les que es dediquen a la gestió de patrimoni, ja que poden llançar ofertes més interessants que la banca a causa de les seves estructures de baixos costos. D'altra banda, les brusques oscil·lacions al sector de la tecnologia també els influeixen per al bo i per al dolent. El 2022 va ser un any pèssim per a la tecnologia per la pujada dels tipus d'interès i la caiguda de beneficis després del boom que van viure durant la pandèmia, però aquest 2023 han tornat a ressorgir al caliu de la millora del sentiment inversor per a tot allò que portés la bolla tecnològica. La volatilitat en els seus preus ha estat una constant en l'evolució d'aquests valors cotitzats.

Un recent estudi del think-tank Funcas, lligat a les caixes d'estalvis, explica les dificultats que de les sortides a Borsa d'aquestes Fintech als Estats Units i els mals resultats que han obtingut els seus accionistes. Així, la major part de les Fintech que van sortir a borsa des de març de 2020 als Estats Units han experimentat pèrdues en les seves valoracions borsàries. L'índex Fintech IPO que recull l'evolució de les valoracions de prop de 48 Fintech reflecteix una caiguda mitjana del 54%. De fet, segons l'esmentat índex, només dues d'elles, Futu Holdings i Bill.com han experimentat pujades des de la seva oferta pública de venda inicial. Algunes de rellevants com Flywire (-20%), Upstart (-36,9%), Nubank (-52,1%) o Affirm (-86,3%) han vist com el valor de les seves accions queia significativament als mercats financers. I encara que la major part d'aquestes Fintech cotitzen en el Nasdaq, la seva evolució ha estat pitjor que la d'aquest índex de referència per a les empreses tecnològiques.

Exigència de beneficis

"Les tendències inflacionistes, la caiguda de l'activitat econòmica i la incertesa financera amb la fallida d'algunes entitats bancàries lligades a aquest sector estan generant un elevat grau d'incertesa que s'està traduint en més nivells de volatilitat als mercats financers. Malgrat aquest entorn complicat, algunes Fintech estan aconseguint mostrar la seva capacitat per generar beneficis. En qualsevol cas, com apunten els experts, sembla que el mercat està exigint alguna cosa més que assolir el punt mort comptable. Sens dubte, l'any 2023 serà una prova de foc per al conjunt del sector Fintech", expliquen des de Funcas.

Quant a l'exigència de bones xifres, Indexa va començar a obtenir beneficis el 2020 després de cinc anys de pèrdues. Va tancar el 2022 amb uns guanys de 395.000 euros, davant les 274.000 de l'any anterior. En el primer trimestre de 2023 els beneficis bruts han sumat 132.000 euros, amb una progressió molt favorable que l'inversor ha valorat amb la seva bona acollida en borsa.