Grifols s'ha erigit en el protagonista destacat de l'IBEX 35 en el que es porta d'any i, especialment, de l'última sessió de febrer en la qual ha reviscut el fantasma de Gotham amb una caiguda del 35%. No obstant això, l'índex espanyol ha aconseguit tancar febrer per sobre dels simbòlics 10.000 punts.

En sentit contrari a les borses europees, l'IBEX 35 s'ha anotat al febrer una caiguda del 0,76%, si bé s'ha mantingut per sobre dels 10.000 punts, en un mes marcat pel canvi de perspectiva dels inversors respecte a la política monetària, que ara retarden a l'equador de l'any les primeres retallades dels tipus d'interès, i el desenvolupament borsari de Grifols, que aquest mateix dijous ha firmat la pitjor sessió de la seva història.

El principal indicador del mercat espanyol, que ha finalitzat la sessió en els 10.001,3 punts, ha tingut dues cares durant febrer: en les tres primeres setmanes es va instal·lar una pressió baixista que va portar al selectiu al voltant dels 9.850 punts per la idea que la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) no realitzarien gaires ni tampoc intenses retallades dels tipus d'interès (el mercat espera ara tres retallades a partir de la primavera).

En aquest sentit, les actes del BCE van revelar que en l'última reunió, celebrada a finals de gener, hi va haver un ampli consens sobre que és "prematur" discutir sobre retallades de tipus en considerar que "el risc de baixar les taxes oficials massa aviat superava el fer-ho massa tard".

Les preocupacions van ser molt semblants a les expressades per part de la Fed, les actes de la qual van mostrar la preocupació del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) sobre el risc de relaxar massa de pressa la política monetària.

Malgrat això, gràcies a l'altra cara que ha ofert l'IBEX en la part final del mes, el selectiu ha aconseguit recuperar terreny fins al punt de moderar les pèrdues i mantenir així la cota dels 10.000 punts.

Les dades macroeconòmiques també han estat intenses: l'IPC espanyol s'ha moderat sis dècimes al febrer, fins al 2,8%, per la llum, i la inflació subjacent baixa al 3,4%, i l'IPC d'Alemanya s'ha moderat al 2,5% el febrer, el seu nivell més baix des de 2021, mentre que la inflació PCE dels Estats Units -una de les mesures de referència de la Fed- al gener s'ha moderat al 2,6% i la subjacent ha caigut al 2,8%.

Gràcies a l'altra cara que ha ofert l'IBEX en la part final del mes, el selectiu ha aconseguit recuperar terreny fins al punt de moderar les pèrdues i mantenir la cota dels 10.000 punts.

Dins de l'onada de resultats empresarials, Grifols s'ha erigit com a protagonista en enfonsar-se aquest dijous un 35% en la pitjor sessió a la Borsa de la seva història, situant-se l'acció a 7,584 euros, en mínims de març de 2012, després d'haver celebrat la seva reunió amb analistes el dia de la publicació dels seus comptes anuals, que no han estat auditades encara per KPMG. Aquest descens borsari, el més acusat de la sessió d'aquest dijous, ha motivat que l'IBEX hagi tancat la negociació d'aquest dijous amb un retrocés del 0,67%.

Grifols ha assegurat que KPMG espera completar el procés d'auditoria abans del 8 de març. A més, aquesta mateixa setmana, el president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, va indicar que havia demanat nous aclariments a Grifols després de les acusacions vessades pel fons baixista Gotham, motiu pel qual la seva anàlisi sobre a informació publicada per la cotitzada espanyola s'anava a retardar unes setmanes.

Els valors amb millor evolució mensual a l'IBEX 35 han estat Rovi (+15,61%); Indra (+7,29%); Repsol (+7,17%); Fluidra (+7,16%); Aena (+6,64%); Unicaja (+6,42%); BBVA (+5,88%) i Caixabank (5,46%). Per contra, els pitjors d'aquest febrer se'ls han apuntat Grifols (-25,24%); Acciona Energia (-20,75%); Solaria (-19,53%); Amadeus (-16,42%); Acciona (-13,97%); Naturgy (-12,48%) i Enagás (-11,56%).

La major part de les places europees han acabat el mes amb avanços de consideració: París ha sumat un 3,54%; Frankfurt, un 4,58% i Milà, un 5,97%. Londres ha tancat pla (-0,01%).

En altres geografies, el Nikkei japonès ha escalat a màxims històrics afavorit per la debilitat del ien, que ha impulsat l'entrada de capital estranger, i el S&P 500 nord-americà ha fet el mateix amb l'empenta de les tecnològiques i, en particular, de Nvidia, que és ara el tercer cotitzat del món més valuós després de Microsoft i Apple.

Als mercats de matèries primeres, el cru Brent, de referència a Europa, ha pujat aquest mes un 4%, a gairebé 84 dòlars el barril, afectat per les retallades d'oferta -principalment dutes a terme per Rússia-, i el WTI de Texas s'encaria un altre 4%, a 78,8 dòlars el barril.

Respecte a les divises, l'euro cedia un 0,2% el mes respecte al dòlar, a 1,08 'bitllets verds', mentre que l'interès del bo espanyol a llarg termini ha tancat en el 3,284%, dues dècimes respecte al tancament de gener, i amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 87,5 punts.

L'unça d'or troy tanca el mes en nivells similars a gener, en els 2.040 dòlars -si bé va arribar a perdre aquesta cota a mitjans de mes-.

El bitcoin s'apuntava al febrer una revalorització del 45%, a 61.000 dòlars, pel que entreveu els seus màxims històrics -en els 69.000 dòlars que va assolir el novembre de 2021- i diverses cases d'anàlisi han donat per finalitzat el 'criptoinvierno', període en què va caure fins als 15.000 dòlars per la fallida de diverses entitats al sector i la desaparició d'altres criptomonedes.