L'IBEX 35 ha perdut un 2,1% aquesta setmana pel temor dels inversors que la inflació es mantingui per sobre de l'objectiu dels bancs centrals i que, per tant, aquests organismes no apliquin baixades de tipus d'interès. D'aquesta forma, el selectiu s'ha situat al tancament d'aquest divendres en els 10.686,0 punts. Respecte a la sessió del dijous, ha aconseguit, no obstant això, un avanç del 0,34%.

Entre les referències d'aquesta setmana, l'analista de XTB, Joaquín Robles, destaca la dada d'IPC de març als Estats Units, que han superat les expectatives per tercer mes consecutiu, fet que posa de manifest la "dificultat" per reduir la inflació. "Després de veure una caiguda de la inflació del 3% al llarg de 2023, la Fed va creure que les lectures d'IPC més altes el gener i el febrer de 2024 representaven un contratemps en una trajectòria descendent. Tanmateix, ja que la lectura de març també ha estat més alta del previst, els analistes creuen que això és més que una casualitat, el que significa que les esperances d'una retallada de les taxes d'interès al juny s'esvaeixen," sosté l'analista de XTB.

A Europa, el Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir els tipus sense canvis en la seva reunió, i ha tornat a condicionar les seves decisions a conèixer més dades, per la qual cosa les publicacions d'abril i maig "seran determinants" per aplicar una possible retallada al juny. "Mentre que als EUA les expectatives sobre una primera retallada es desplacen fins a setembre, a Europa s'espera que comencin al juny", especifica Robles.

En el pla empresarial, l'expert assenyala que les companyies més penalitzades per l'actual entorn de tipus alts han liderat les pujades davant de la possibilitat d'una primera retallada al juny. D'aquesta forma, Colonial, Merlin Properties, Acciona Renovables, Solaria o Cellnex han acabat amb pujades que s'atencen al 3%.

Pel costat contrari, el sector bancari ha tingut les caigudes més destacades, ja que podrien veure com el marge d'interessos comença a reduir-se. Grifols també ha patit una nova retallada en una setmana en què ha anunciat la seva intenció d'emetre deute per cobrir els venciments de 2025.

Als EUA, aquest divendres ha començat la temporada de resultats del primer trimestre amb la publicació dels comptes de JP Morgan, que ha guanyat un 6,3% més, fins als 12.594 milions d'euros; Wells Fargo, que va obtenir un benefici de 4.045 milions d'euros, un 8,5% menys; Citigroup, que ha registrat una caiguda del 27% en el seu benefici, fins als 3.166 milions d'euros; i BlackRock, que va guanyar un 36% més, fins als 1.479 milions d'euros.

Entre les dades més importants que es coneixeran la setmana vinent, Robles destaca la dada definitiva d'inflació de març en la zona euro. A més, continuarà la presentació de resultats als EUA amb companyies com Goldman Sacsh, ASML i Netflix. A Espanya, Bankinter, com és habitual, donarà el tret de sortida per a la resta de companyies de l'IBEX 35.

Tenint en compte només la sessió d'aquest divendres, les pujades més grans se les han anotat Repsol (+3,35%), Acciona (+2,32%), Endesa (+2,16%), Solaria (+2,07%), Cellnex (+1,81%) i Naturgy (+1,76%). Per l'altre costat, els descensos més pronunciats han estat els d'IAG (-3,65%), Meliá (-2,49%), Banc Sabadell (-2,01%), Grifols (-1,58%) i Amadeus (-1,42%).

A Europa, les principals borses han tancat amb un comportament mixt, amb pujades del 0,91% a Londres i del 0,15% a Milà, però caigudes del 0,16% a París i del 0,13% a Frankfurt.

A la mateixa hora, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 1,48%, fins als 91,06 dòlars, mentre el Texas se situava en 86,48 dòlars, un 1,69% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro es depreciava un 0,75% davant el dòlar, fins als 1,0646 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a deu anys se situava en el 3,186% després de restar gairebé una dècima, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 81 punts.