L'IBEX 35 ha registrat aquest dijous la seva pitjor sessió des del passat 30 d'abril, perdent tan sols en un dia un 1,90% de la seva capitalització, equivalent a 210 punts, de manera que l'índex ha tancat la jornada situat en els 10.854,3 punts. Les pujades de les catalanes Cellnex i Fluidra després de presentar resultats no han estat suficients per frenar la patacada.

En la sessió d'aquest dijous, el valor que més ha caigut ha estat Banc Sabadell (-5,61%), seguit de BBVA (-5,09%), ArcelorMittal (-4,73%), Banc Santander (-4,43%), Rovi (-4,21%), Sacyr (-3,86%) i CaixaBank (-3,75%).

Entre els pocs valors que han registrat alces aquest dijous el clar líder ha estat Fluidra, pujant un 8,55%. Per darrere van Cellnex (+4,29%), Acciona Energía (+1,49%), Solaria (+1,36%) i Colonial (+0,47%).

La correcció del selectiu de les borses i mercats espanyols s'ha produït per la banca, amb voluminoses caigudes d'entre el 3% i més del 5,6% per a totes les entitats financeres cotitzades.

Els inversors han digerit al llarg d'avui la decisió de política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units. La Fed va decidir ahir mantenir per vuitena reunió consecutiva els tipus d'interès en el rang objectiu del 5,25% al 5,5%, en màxims des de gener de 2001

Tanmateix, el president del banc central, Jerome Powell, va suggerir que la primera retallada podria produir-se a la reunió del 18 de setembre. Els analistes de Renda 4 assenyalen que no es va comprometre a aplicar un ritme ni a una quantia definides. "La reunió de banquers centrals a Jackson Hole, del 22 al 24 l'agost, amb noves dades a la mà, podria ser el fòrum per anunciar explícitament l'inici de retallades de tipus al setembre", apunten.

Seguint amb la política monetària, aquest dijous el Banc d'Anglaterra ha decidit baixar en 25 punts bàsics el tipus d'interès de referència per a les seves operacions, que passa així a ser del 5%, fet que suposa la primera retallada de la taxa des de març de 2020. "Les pressions inflacionàries ara s'han alleujat prou com perquè hàgim pogut retallar les taxes d'interès", ha assenyalat la institució al seu informe sobre política monetària, publicat alhora que la decisió sobre tipus, que va ser "delicadament equilibrada, ja que persisteixen els riscos d'una inflació més important.

D'altra banda, abans de l'obertura del mercat borsari a Espanya, el gegant siderúrgic ArcelorMittal informava d'un benefici net atribuït de 1.442 milions de dòlars (1.332 milions d'euros) en la primera meitat de 2024, la qual cosa suposa una caiguda del 51,2% en comparació amb el resultat comptabilitzat en els sis primers mesos de l'any precedent.

Fluidra, per la seva part, va tancar el primer semestre de l'any amb un benefici net de 112 milions d'euros, un 8% més que en el mateix període de l'any anterior.

A més, Cellnex va tancar el primer semestre de 2024 amb pèrdues netes de 418 milions fins al juny, més del doble (+113,2%) que un any abans. Un dels motius és la classificació dels seus actius a Àustria com mantinguts per a la venda, ja que la companyia està en negociacions avançades després de rebre ofertes vinculants. La firma podria considerar una distribució de dividends o recompra d'accions anticipada, subjecta el seu apalanquejament i qualificació creditícia després de vendre els seus actius a Àustria.

A l'àmbit macro, s'ha conegut aquest dijous que l'expansió de l'activitat de les fàbriques espanyoles es va moderar el juliol fins a mínims dels últims sis mesos, segons l'índex de gestors de compra (PMI).

Així mateix, la taxa d'atur de l'eurozona es va situar el mes de juny passat en el 6,5%, una dècima per sobre de la dada de maig, quan va marcar el seu mínim des del començament de la sèrie el 1999, que representa el primer increment del nivell d'atur a la regió des de setembre de 2023, segons les dades publicades per Eurostat.

El 'dijous negre' ha estat comú entre les principals borses europees. Londres ha caigut un 1,01%; París, un 2,14%; Frankfurt, un 2,30% i Milà, un 2,68%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en els 80,24 dòlars, un 0,74% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 77,09 dòlars, un 1,05% menys.

Respecte al deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha caigut fins al 3,092%, des del 3,116% en què va tancar dimecres. D'aquesta forma, la prima de risc s'ha elevat en 3,6 punts, fins als 84,8 punts bàsics.

Al tancament de la sessió borsària europea, l'euro cotitzava amb una depreciació del 0,35% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,0789 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.