L'IBEX 35 encadena la seva tercera setmana en positiu, amb un avanç del 3,25%, el que l'ha portat a situar-se en els 10.943,2 enters, màxims des de mitjans de 2017, i el que suposa aproximar-se a la cota dels 11.000 punts. A més, el selectiu madrileny ha firmat la seva millor setmana des del mes de novembre passat, i això malgrat la caiguda del 6,03% que ha registrat Grifols després que rere el tancament d'ahir es conegués l'informe que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) preparava sobre la companyia.

A l'informe sobre Grifols, la CNMV ha trobat "deficiències rellevants" en els comptes anuals, concretament en el detall i exactitud dels desglossaments i notes explicatives que suporten les xifres, encara que el supervisor ha apuntat que no ha identificat "errors significatius" en els resultats, per la qual cosa no ha identificat, actualment, la necessitat de dur a terme cap reformulació dels seus estats financers. Per la seva part, Grifols, en resposta a la CNMV, ha assegurat que es compromet a millorar la seva transparència i a ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions del supervisor.

Respecte a aquestes deficiències, l'organisme supervisor s'ha referit a la informació financera en alguns exercicis del període analitzat i en la presentació de les mesures alternatives del rendiment (APM, per la seva denominació en anglès), en particular el resultat brut d'explotació (ebitda) i la ràtio deute sobre ebitda. L'acció de Grifols ha registrat una alta volatilitat, amb caigudes que han arribat a superar el 9% i pujades de més del 8%. Finalment, ha tancat amb aquesta caiguda del 6% i amb un preu de 7,91 euros per títol.

Dividends del Santander

Per la seva part, Banc Santander destinarà més de 6.000 milions d'euros en dividends en efectiu i recompres d'accions amb càrrec als resultats de 2024, en línia amb la seva política de remuneració a l'accionista, segons anunciarà aquest divendres la presidenta de l'entitat, Ana Botín, durant la junta general d'accionistes que celebrarà el banc en Boadilla del Monte (Madrid).

A l'agenda macroeconòmica d'aquest divendres, s'ha conegut que la confiança dels empresaris alemanys ha millorat substancialment al març, segons reflecteix l'índex elaborat per l'Institut d'Investigació Econòmica de Múnic (Ifo), que s'ha situat en 87,8 punts des dels 85,7 del mes anterior, la seva lectura més alta des de juny de l'any passat. Del seu costat, a Àsia s'ha publicat que la taxa d'inflació de referència al Japó, aquella que exclou l'impacte del preu dels aliments frescos, es va situar el febrer en el 2,8% interanual, vuit dècimes per sobre de la lectura de gener i la més elevada en quatre mesos, segons les dades publicades pel Ministeri de l'Interior i Comunicacions del país nipó.

Reunió de la Fed

Sobre l'evolució de la setmana, l'analista de XTB, Joaquín Robles, ha destacat les reunions dels bancs centrals: d'una banda, la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va mantenir l'esperança d'una retallada de tipus al juny, mentre que el Japó va aplicar la seva primera pujada en 17 anys. Per la seva part, Suïssa "va sorprendre" en retallar les taxes d'interès. Per als dies vinents, Robles creu que els mercats podrien experimentar un procés de "consolidació" o fins i tot una "lleugera correcció" després de les setmanes de resultats i en espera de les noves reunions de bancs centrals.

"Durant les setmanes vinents, la publicació de dades econòmiques tindrà una rellevància més gran; queda relativament poc per al mes de juny, per la qual cosa els inversors estan pendents de si la inflació continua desaccelerant," explica. Entre les dades més destacades que es publicaran la setmana vinent, Robles destaca l'IPC a Espanya i l'índex de preus de despesa en consum personal (PCE) als Estats Units, una mètrica que serveix de referència a la Fed.

En aquesta última jornada de la setmana, l'IBEX 35 ha tancat amb una pujada del 0,7%, impulsat per Acciona (+2,68%), Solaria (+2,67%), Endesa (+2,65%) i Acciona Energía (+2,30%). Pel costat contrari, i per darrere de Grifols, s'han situat Fluidra (-1,44%), IAG (-1,39%), Ferrovial (-1,07%) i Indra (-0,76%).

Borses europees

La resta dels índexs europeus han tancat amb pujades: del 0,05% a Milà, del 0,15% a Frankfurt i del 0,61% a Londres. Només París ha caigut un 0,34% en la sessió d'aquest divendres. La majoria de les principals Borses europees registrava avanços al migdia: Milà sumava un 0,08%; Frankfurt un 0,1% i Londres un 0,77%, mentre que París es deixava un 0,15%.

Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 0,43%, fins als 85,40 dòlars, mentre el de Texas se situava en 80,67 dòlars, un 0,48% menys. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar retrocedia un 0,48%, fins als 1,0808 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys baixava fins al 3,154%, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 81,2 punts.