L'IBEX 35 ha tancat la primera sessió de la setmana amb una alça del 0,10%, la qual cosa ha portat el selectiu de les borses i mercats espanyols a situar-se en els 11.339,5 punts en un context marcat per la incertesa després de la mort del president de l'Iran, Ebrahim Raisi, en un accident d'helicòpter. CaixaBank, Rovi i Fluidra han liderat les alces.

"No hauria de provocar inestabilitat interna a l'Iran, en la mesura que les forces de seguretat i l'exèrcit estan sota el control del Líder Suprem [Alí Jameini], encara que hi haurà eleccions en 50 dies per nomenar a un nou president", destaquen els analistes de Renda 4. Tanmateix, aquest canvi sí que pot impactar en l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+), la pròxima reunió dels quals està programada per a l'1 de juny, per la qual cosa els experts faran atenció al que succeeixi en aquest àmbit.

Per la seva part, l'unça d'or, actiu refugi per antonomàsia, ha assolit un nou rècord després de conquerir aquest matí els 2.454,10 dòlars (2.259 euros) en un context marcat per l'optimisme davant de les possibles baixades de tipus de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) i les tensions a l'Orient Mitjà, segons les dades del mercat consultades per Europa Press.

Per als propers dies, els analistes assenyalen que els mercats se centraran en les dades preliminars de PMIs de maig, que es coneixeran dijous per als EUA, eurozona, el Regne Unit i el Japó. A més, a les illes britàniques es coneixerà l'IPC d'abril, mentre als Estats Units es publicaran les actes de la reunió de principis de maig de la Reserva Federal (Fed).

D'altra banda, l'analista de XTB, Manuel Pinto, destaca la publicació dimecres dels resultats trimestrals de Nvidia, al tancament de la sessió a Europa. "Probablement, siguin els últims amb un creixement d'ingressos i beneficis tan espectaculars, a causa de l'efecte base comparatiu", explica sobre això.

La primera sessió de la setmana ha estat liderada per CaixaBank (+2,01%), seguida de Rovi (+1,68%), Bankinter (+1,48%), Fluidra (+1,26%), Enagás (+1,14%), Telefónica (+1,11%) i Meliá (+0,89%). Del costat contrari s'han situat Ferrovial (-1,67%, afectada per l'efecte exdividend), Acerinox (-1,05%), Merlin (-0,92%), Acciona Energía (-0,91%) i ACS (-0,90%).

L'evolució ha estat positiva per a la resta de principals borses europees, a excepció de Milà, que ha caigut un 1,62%. Londres ha avançat un 0,05%; París, un 0,35%; i Frankfurt, un 0,35%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent queia un 0,49% al tancament de la sessió borsària europea, fins als 83,56 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en 79,77 dòlars, un 0,36% menys.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys despuntava fins al 3,284%, des del 3,272% registrat al tancament de divendres. D'aquesta forma, la prima de risc ha caigut dues dècimes, fins als 75,5 punts bàsics.

Així mateix, en finalitzar la sessió europea, l'euro cotitzava un tipus de canvi als mercats d'1,0859 dòlars per cada unitat de la divisa comunitària.