L'IBEX 35 ha corregit aquest dijous un 0,56%, la qual cosa l'ha portat a acabar per sota de la cota dels 11.300 enters, després que ahir arribés a firmar un nou màxim des de juliol de 2015 animat per la dada d'inflació als EUA.

Els experts de Renda 4 han valorat que l'IPC dels Estats Units, que va complir les expectatives (al 3,4% en taxa interanual i la subjacent al 3,6%), reforça l'expectativa de dues baixades de tipus de la Reserva Federal (Fed) el 2024 davant l'única baixada que es va arribar a descomptar després de les anteriors i negatives dades d'inflació; la primera baixada, en conseqüència, es produiria al setembre.

Al terreny empresarial de la present jornada, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha superat aquest dijous el llindar del 9% en el capital social de Telefónica i s'apropa així al mandat que li va donar el Govern d'adquirir fins i tot un 10% de l'operadora espanyola.

D'altra banda, el grup suís J. Safra Sarasin (JSS), dedicat a la banca d'inversió privada i gestió d'actius, ha anunciat el llançament d'una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) sobre Árima Real Estate a un preu de 8,61 euros per títol, la qual cosa suposa una prima de gairebé el 38,9% sobre el preu a què van tancar aquest dimecres els títols de la socimi (6,20 euros per acció).

En aquest context, les accions d'Árima Real Estate s'han disparat un 33,23% al terme de la sessió borsària a Espanya, fins a intercanviar-se les seves accions per un preu unitari de 8,26 euros, el que l'ha portat a liderar les alces del mercat continu de la Borsa espanyola.

A més, el Tresor Públic espanyol ha col·locat aquesta jornada 5.496,5 milions en una subhasta de deute a mitjà i llarg termini, que inclou 'bons verds', i ho ha fet retallant la rendibilitat oferta als inversors en totes les referències emeses, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.

Per la seva part, les vulnerabilitats per a l'estabilitat financera a l'eurozona s'han atenuat gràcies a la millora de les perspectives econòmiques, amb una inflació en constant descens i la recuperació de la confiança dels inversors, segons l'Informe d'Estabilitat Financera publicat pel Banc Central Europeu (BCE), que adverteix que les perspectives continuen sent fràgils com a conseqüència principalment dels riscos geopolítics.

En el pla 'macro', destaca la dada del PIB al Japó, que va registrar en els primers tres mesos de 2024 una contracció del 0,5% respecte del trimestre anterior, quan s'havia mantingut estable, segons les dades publicades aquest dijous per l'Oficina del Gabinet del Govern, que reflecteixen una caiguda de l'activitat lleugerament major de l'esperat pel mercat.

La setmana culminarà demà amb la dada d'inflació del conjunt de la zona euro, així com de diversos indicadors de la Xina --preus de l'habitatge, producció industrial, vendes minoristes i atur-.

Davant d'aquesta conjuntura, l'IBEX 35 se situava en els 11.299,3 enters, amb Colonial com a valor alcista, amb una pujada del 4,15%. Poc abans del tancament s'ha conegut un acord entre Criteria Caixa i Colonial pel que el hòlding d'inversió comprarà noves accions de la socimi per 622 milions d'euros i preveu assolir una participació aproximada del 17%, convertint-se en màxim accionista.

Darrere de Colonial, s'han situat les pujades de Merlin Properties (+1,63%), Amadeus (+1,55%), Acerinox (+1,15%), ACS (+0,71%) i Cellnex (+0,55%). En el costat de les caigudes, destaquen les d'IAG (-2,92%), Sabadell (-2,44%), Grifols (-2,26%), BBVA (-2,22%), Ferrovial (-1,82%) i Meliá (-1,41%).

La majoria de les principals Borses europees han tancat també amb caigudes: del 0,69% a Frankfurt, del 0,63% a París i del 0,08% a Londres. Només Milà ha acabat amb un lleuger avenç del 0,12%.

Quant al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,59%, fins als 83,2 dòlars, en tant que la Texas se situava en 79,2 dòlars, un 0,84% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar baixava un 0,08%, fins als 1,0875 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys s'elevava fins i tot els 3,212%, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 77 punts.