L'Ibex 35 ha obert la sessió d'aquest dilluns amb un avenç del 0,12%, que l'ha portat a situar-se en els 11.259 punts, en una jornada que no comptarà amb la referència de Wall Street, tancat pel Dia dels Caiguts, i de Londres, que no obrirà per dia festiu. Després de perdre la cota dels 11.300 enters el divendres passat, els inversors estaran pendents aquest dilluns de les dades de l'IFO alemany i de les declaracions de l'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, a Dublín, on pronuncia una conferència sobre la inflació a l'eurozona.

Precisament, Lane ha assenyalat en una entrevista amb el Financial Times que, tret de sorpreses, la institució estarà en condicions de rebaixar els tipus d'interès en la seva reunió de la setmana que ve, encara que ha advertit que la política monetària necessitarà mantenir-se en terreny restrictiu durant la resta de l'any i no serà fins a 2025 quan pugui discutir-se la seva normalització. Aquesta setmana es coneixeran les dades d'inflació de maig a l'eurozona i el deflactor del consum privat subjacent als Estats Units, que oferiran una visió més actualitzada dels preus, rellevants pel seu impacte en les polítiques monetàries dels bancs centrals.

Fluidra lidera les pujades en l'obertura

Les principals Borses europees despertaven aquest dilluns pràcticament planes, com Frankfurt o Milà, o amb lleus retrocessos, com el de París, que cedia un 0,09% en l'obertura. Dins de l'Ibex 35, les pujades més grans del selectiu se les anotaven Fluidra (+0,55%), Merlin i el Banc Sabadell (+0,52% en ambdós casos), CaixaBank (+0,39%), Enagás (+0,36%) i Repsol (+0,35%).

També es trobava en el costat dels ascensos el BBVA, que pujava un 0,21%, després de presentar divendres davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), amb la Borsa ja tancada, la sol·licitud d'autorització de l'oferta pública d'adquisició (OPA) sobre el Banc Sabadell.

En l'extrem oposat, destacaven els descensos en l'obertura d'Amadeus (-0,44%), Redeia (-0,37%), Ferrovial (-0,36%) i Indra i Inditex, que es deixaven en ambdós casos un 0,34%. El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava gairebé un 0,3% en l'obertura dels mercats europeus, fins als 82,08 dòlars, en tant que la Texas se situava en 77,94 dòlars, un 0,28% més. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar despuntava en 1,0850 bitllets verds, mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys es mantenia en l'entorn del 3,34%.