L'IBEX 35 ha firmat aquest dimarts la millor sessió en el que va de 2024 amb una alça de l'1,7%, el que li ha permès recuperar la cota dels 11.000 punts -en concret, ha finalitzat en els 11.075,4 punts- que va perdre a començaments de mes en una jornada marcada per la relaxació de les tensions geopolítiques, la presentació de resultats empresarials i la publicació de l'índex PMI de l'eurozona.

El selectiu espanyol ha transitat tota la jornada en beneficis, en tant que ha anat ampliant-los des de l'obertura fins al tancament definitiu, moment que ha coincidit amb el màxim intradia gràcies al generalitzat to positiu de l'índex, ja que només tres valors han tancat amb pèrdues.

Davant d'aquesta conjuntura, els valors més alcistes de l'Ibex 35 han estat Grifols (+5,25%), Fluidra (+3,1%), Inditex (+3,09%), Cellnex (+2,48), BBVA (+2,21%), Amadeus (+2,18%) i Aena (+1,97%). També han registrat avenços de consideració components com Caixabank (+1,81%), Banc Santander (+1,72%), Banc Sabadell (+1,67%), Telefónica (+1,1%) i Repsol (+1,07%).

En l'extrem oposat, només tres valors han tancat amb pèrdues: ArcelorMittal (-2,57%), Acerinox (-0,85%) i Bankinter (-0,05%).

En el que va de 2024, l'IBEX 35 acumula una revalorització del 9,63% i voreja els màxims de l'any aconseguits el passat 27 de març, quan va tancar en els 11.111,3 punts, un nivell que prèviament no es veia des de maig de 2017.

Els experts de Banca March explicaven al seu informe matutí que una vegada sacsejats els temors geopolítics, les borses estaran pendents de la temporada de resultats, que en aquesta setmana "pren encara més rellevància en publicar xifres quatre de les 'Set Magnífiques'".

A l'agenda macroeconòmica d'aquest dimarts, s'ha conegut que el creixement de l'activitat del sector privat de l'eurozona s'ha accelerat l'abril a màxims dels últims onze mesos, impulsat per l'expansió continuada del sector serveis, segons l'índex compost de gestors de compra (PMI), que ha pujat a 51,4 punts des dels 50,3 del mes anterior, segons les dades de S&P Global.

En concret, el PMI del sector serveis s'ha accelerat l'abril fins als 52,9 punts des dels 51,5 del mes anterior, també en màxims d'onze mesos, mentre que al sector manufacturer l'activitat va tornar a contreure's, amb una lectura de 45,6 punts, davant 46,1 el març, en mínims de quatre mesos.

Per la seva part, el PMI compost dels Estats Units a l'abril ha empitjorat, encara que es manté en zona expansiva en els 50,9 punts; en concret, el sector serveis ha perdut vigor, encara que també es manté en zona de creixement (50,9 punts), mentre que el sector manufacturer ha caigut més de l'esperat i s'ha passat a terreny recessiu per la mínima (49,9 punts).

A propòsit de la política monetària, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha considerat com "fet consumat" que la institució decideixi alleujar al juny la restricció de la política monetària de l'eurozona sempre que no hi hagi sorpreses i l'evolució de les dades segueixi el mateix sentit de les últimes setmanes.

En l'àmbit empresarial, Enagás ha reportat un benefici net de 65,3 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, el que representa un 19,5% més que en el mateix període de l'exercici passat, un resultat que li permet avançar segons el previst per assolir l'objectiu anual d'uns guanys a la forquilla de 260-270 milions d'euros.

Del seu costat, el grup Renault va registrar una facturació d'11.707 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, xifra un 1,8% superior a la del mateix període de 2023, segons ha informat aquest dimarts la companyia, que després dels resultats dels tres primers mesos de l'any, ha confirmat els seus objectius financers per a 2024.

També al terreny empresarial, Telefónica ha informat abans de l'obertura del mercat que ha arribat el 96,85% de les accions de la seva filial alemanya, Telefónica Deutschland, després de finalitzar l'oferta pública d'adquisició (OPA) d'exclusió llançada per l'operadora el passat 7 de març.

D'altra banda, Grifols ha anunciat la firma d'una col·locació privada de 1.000 milions d'euros en bons sèniors garantits al 7,5%, amb venciment l'abril de 2030, subjecta a les condicions habituals de tancament d'aquest tipus d'operacions.

Les principals places borsàries d'Europa també han registrat importants avenços: Londres ha sumat un 0,26%; Pariu un 0,81%; Frankfurt un 1,55% i Milà un 1,89%.

La tònica positiva es produïa també aquesta tarda als índexs de Wall Street (el Dow Jones sumava un 0,5%; el S&P 500 un 1% i el tecnològic Nasdaq un 1,4%), igual com s'havia produït per la matinada a Àsia (Tòquio s'ha elevat un 0,3% i Hong Kong un 1,92%).

A l'hora de tancament en el Vell Continent, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 1%, fins als 87,85 dòlars, mentre el de Texas se situava en 82,82 dòlars, un 1,12% més.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro s'enfortia un 0,36% davant el dòlar, fins als 1,0693 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a deu anys ha tancat en el 3,271% després de sumar alguna cosa menys de dos punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 77 punts.