La borsa espanyola ha iniciat la primera sessió de la setmana amb un descens del 0,11%, la qual cosa ha portat el selectiu a mantenir la cota dels 9.500 punts, fins a situar-se en 9.539,48 punts, en una setmana marcada per la reunió d'aquest dimecres de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed).

Els inversors estaran atents aquest dilluns a la intervenció en Barcelona del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, després de la pujada del tipus d'interès en un quart de punt, fins al 4,5%, acordada dijous passat per l'organisme.

Els mercats també estaran pendents de la reunió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE), que es produirà a mitjan setmana, moment en què a més es publicaran la taxa d'interès dels préstecs a un any de la Xina, l'Índex de Preus del Productor d'Alemanya i les dades d'inflació del Regne Unit.

Prèviament, el mercat coneixerà les dades inflacionistes de l'eurozona i, a finals de setmana, es durà a terme l'última revisió del PIB espanyol del segon trimestre i es coneixeran dades macroeconòmiques, tant del sector manufacturer com de serveis, a l'eurozona, el Regne Unit i els Estats Units.

Aena lidera les pujades a la borsa

En els primers compassos de la sessió d'aquest dilluns, les pujades més grans dins de l'IBEX 35 se les anotaven Aena (+1,16%), Repsol (+1,06%), Banc Sabadell (+0,67%) i Grifols (+0,3%). Per contra, els descensos més importants se'ls emportaven Iberdrola (-1,04%) i Endesa (-0,91%).

Al mercat xinès, un dels seus principals índexs borsaris, l'Hang Seng, que reuneix més de 40 empreses que cotitzen a la Borsa de Hong Kong, es deixava més d'1,3% en l'obertura dels mercats europeus, després de conèixer-se que la Policia de la Xina ha detingut diversos empleats de la promotora immobiliària Evergrande. De fet, les accions de la companyia xinesa queien més de 3% a les 8.50 hora espanyola, fins als 0,6 dòlars de Hong Kong per títol (0,071 euros).

Les principals borses europees també obrien aquest dilluns amb signe negatiu: del 0,18% per a París, del 0,16% per a Frankfurt, del 0,07% per a Milà i del 0,04% per a Londres.

En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, es disparava un 0,85%, fins als 94,73 dòlars, mentre que la Texas se situava en 90,86 dòlars, un 0,93% més. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar avançava fins als 1,0661 bitllets verds, en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys escalava fins al 3,752%.