La Borsa espanyola ha iniciat la sessió d'aquest dilluns, la primera de la setmana, amb una pujada del 0,16%, el que ha portat el selectiu fins als 9.777,2 punts, en un context marcat, principalment, per la presentació de resultats empresarials, i la incertesa sobre les conseqüències del conflicte entre Israel i Hamàs.

El selectiu madrileny va tancar la sessió de divendres passat en els 9,761,4 punts, el que va suposar assolir el seu màxim des del 21 de febrer de 2020, quan va marcar 9.886,2 punts, impactat ja lleugerament en aquell moment per la crisi de la Covid-19.

Abans de l'obertura del mercat borsari, Endesa informava la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que haurà d'abonar uns 570 milions de dòlars (uns 530 milions d'euros) a causa d'un laude arbitral en contra dictat pel Tribunal Internacional d'Arbitratge de la Cambra de Comerç Internacional (ICC) per la revisió del preu d'un contracte d'aprovisionament a llarg termini de gas natural liquat (GNL).

Aquesta setmana els inversors estaran pendents de la publicació dels PMI manufacturers a Europa i els Estats Units, de l'enquesta empresarial Ifo a Alemanya i de les actes de l'última reunió de la Fed, celebrada el passat 1 de novembre, entre altres referències.

Acciona Energia lidera les pujades en l'obertura

En els primers compassos d'aquesta sessió, les pujades més grans dins de l'IBEX 35 se les anotaven Acciona Energía (+1,18%), Repsol (0,98%) i Meliá Hotels (+0,71%), mentre que en el costat contrari els 'fanalets vermells' més destacats eren Endesa (-1,28%) i Iberdrola (-0,81%).

Les principals Borses europees obrien aquest dilluns amb tendència mixta: Londres es deixava un 0,19% i Frankfurt, un 0,02%, mentre que París pujava un 0,36% i Milà, un 0,12%.

En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava per sobre dels 81 dòlars, un 0,69% més, mentre que el de Texas pujava un 0,76%, fins als 76,62 dòlars, ambdós afectats per l'escalada de les tensions al Pròxim Orient després de la guerra oberta entre Hamàs i Israel, així com la situació a l'Iran, a més de les pressions relacionades amb el conflicte a Ucraïna i la retallada del subministrament de Rússia i l'Aràbia Saudita.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0922 'bitllets verds', en tant que la prima de risc espanyola s'acostava als 100 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a 10 anys en el 3,598%.