La Borsa espanyola ha iniciat la sessió d'aquest dijous amb una baixada del 0,6%, la qual cosa l'ha portat a situar-se en els 8.930,8 punts, en una jornada marcada per la incertesa sobre les conseqüències del conflicte entre Israel i Hamàs, la publicació de resultats empresarials i de l'EPA a Espanya i la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

Onada de resultats

Abans de l'arrencada de la jornada borsària, Banc Sabadell informava que va obtenir un benefici net atribuït de 1.028 milions d'euros, un 44,9% més respecte al mateix període de l'any anterior, i assoleix així el millor resultat de la seva història.

Repsol, per la seva part, va obtenir un benefici net de 2.785 milions d'euros fins al setembre, la qual cosa suposa una caiguda del 14% respecte al mateix període de l'any anterior, en un context marcat per uns preus dels hidrocarburs i uns marges del refinament inferiors respecte a l'any passat, que es van disparar per la crisi energètica després de la invasió d'Ucraïna per Rússia.

Iberdrola també informava a la CNMV que va registrar un benefici net de 3.637 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, el que representa un increment del 17,2% respecte al mateix període de l'exercici passat --un 22,4% excloent l'extraordinari derivat de la venda de part del negoci a Mèxic-. Fluidra, pel seu costat, va registrar unes vendes de 1.623 milions d'euros entre gener i setembre, un 16% menys que el mateix període de l'any passat, "situant-se dins del rang previst", segons ha informat la companyia.

Els inversors també estaran pendents aquest dijous de la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix a Atenes, des d'on donarà a conèixer la seva decisió de tipus d'interès. Al terreny macro, en l'arrencada d'aquesta jornada es donava a conèixer l'enquesta de població activa (EPA) del tercer trimestre de l'any, període en què l'atur va pujar en 92.700 persones en el tercer trimestre de l'any, la qual cosa suposa un 3,3% més que en el trimestre anterior i el seu repunt més gran en valors absoluts en un tercer trimestre des de l'estiu de 2020, en plena pandèmia.

El Banc Sabadell liderava les pujades en l'obertura

En els primers compassos d'aquesta sessió, les pujades més grans dins de l'IBEX 35 se les anotaven el Banc Sabadell (+3,99%), Iberdrola (+0,38%) i Endesa (+0,25%), mentre que en el costat contrari els fanalets vermells' més destacats eren Fluidra (-4,03%), Grifols (-1,52%) i Inditex (-1,44%). Les principals Borses europees també obrien aquest dijous amb signe negatiu: de l'1,41% per a Frankfurt, de l'1,17% per a París, de l'1,03% per a Milà i del 0,73% per a Londres.

En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava per sobre dels 89 dòlars, un 0,78% menys, mentre que la Texas queia un 0,82%, fins als 84,69 dòlars, ambdós afectats per l'escalada de les tensions al Pròxim Orient després de la guerra oberta entre Hamàs i Israel, així com la situació a l'Iran, a més de les pressions relacionades amb el conflicte a Ucraïna i la retallada del subministrament de Rússia i l'Aràbia Saudita.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0542 bitllets verds, en tant que la prima de risc espanyola s'acostava als 109,2 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a 10 anys en el 4,038%.