L'Ethereum, la segona criptomoneda més valuosa del mercat, segueix amb el pilot en verd des de principis d'any. L'actiu fundat per Vitalik Buterin no replega veles des que comencés el nou curs, aixecat de moment pròsper del sector de les criptomonedes i la recuperació de la confiança de gran part dels inversors en aquest tipus d'actius. Malgrat que l'Ethereum, com el Bitcoin, segueix lluny del seu màxim històric, aquest ve donant signes que la percepció del mercat sobre els actius electrònics ha variat.

Després d'un 2022 fatídic per al sector de les criptomonedes, ningú no hauria imaginat un començament de curs tan positiu com el que estan registrant els principals actius del sector. De moment, l'ETH cotitza amb una alça superior al 30% des de principis d'any i es manté sobre els 1.465,84 euros. Es pot destacar que, malgrat que el moment actual és pròsper, l'empremta de l'esdevingut el 2022 es manté als caps dels criptoinversores. Així, l'Ethereum, com el Bitcoin, igual com Cardano... registren una correcció superior al 5% en els últims cinc dies, motivada pel daltabaix borsari de Silvergate, un dels principals criptobancos del món.

Fins i tot això, l'Ethereum també ha aconseguit sortejar les primeres pujades de tipus d'interès de l'exercici. Encara que els auguris que els principals bancs centrals continuaran apujant les taxes d'interès continuen sent allà, igual com existeix la possibilitat que la conjuntura econòmica s'agreugi, l'ETH manté el tipus i continua en positiu des de començament d'any.

L'Ethereum amb prou feines creix un 2,30% des de mitjans de gener

Malgrat això, si atenem l'evolució de la criptomoneda fundada per Buterin, es pot apreciar com, des del passat 14 de gener, l'ETH s'ha estancat. En l'esmentada data, la segona criptomoneda més valuosa de la indústria cotitzava de mitjana sobre els 1.430 euros. Gairebé dos mesos després, l'Ethereum es manté sobre els 1.465 euros, tot just 32 euros més. En aquest lapse, l'actiu s'ha revalorat un 2,30%, un percentatge ínfim tenint en compte que aquests actius, per naturalesa, són capaços de créixer o descendir més d'un 15% o 20% en tot just minuts.

És evident que l'Ethereum es continua valent de l'espectacular començament de curs que va firmar. I és que, en les dues primeres setmanes del nou exercici, l'ETH va ascendir per sobre del 27%. Des d'aquell moment, la criptomoneda només ha estat capaç de créixer un 3%. Comparant-la amb el Bitcoin, és cert que la criptoreina també mostra un menor creixement des del passat 14 de gener. El BTC ha aconseguit créixer més d'un 35% aquest curs, sent un dels actius més puixants de l'entorn financer i una de les opcions preferides per als inversors. Des de la data en la qual s'estanca l'ETH, el Bit mostra una revalorització superior al 8%. Malgrat que és menor que l'experimentada en les dues primeres setmanes de curs, continua sent més elevada que l'experimentada per l'Ethereum.

El mercat, atent a les actualitzacions de l'ETH

Alberto Fernández, professor del Programa Especialitzat de Blockchain i Innovació Digital de l'IEB explica en ON ECONOMIA que "malgrat que l'avaluació de l'ETH té un grau de correlació amb el BTC, són actius totalment diferents". El professor especialitzat comenta que "mentre que el Bit és bàsicament una reserva de valor, l'Ethereum està condicionat per l'adopció i l'ús". Es tracta d'un factor que podria explicar el menor creixement de l'actiu creat per Buterin davant el Bitcoin.

Al cap i a la fi, el moment actual està donat perquè els inversors provin de salvaguardar els seus diners i, de passada, intentar obtenir rendibilitat. Malgrat que per a molts les criptomonedes no entren dins de la terna d'actius reserva de valor, altres tants creuen que és un nínxol interessant. Això apuntala l'explicació d'Alberto Fernández, el qual entén que el Bitcoin està donat per reservar valor, mentre que l'Ethereum té altres funcionalitats.

"Després de la migració reeixida a Proof-of-Stake, Ethereum encara ha de demostrar que les següents actualitzacions seran tan positives com l'esmentada", expressa el professor. Es pot destacar que en els últims dies s'ha conegut que la xarxa Ethereum retardarà la seva actualització Xangai, la qual se sembla clau no només per a l'ecosistema ETH, sinó per a tot el mercat cripto. "Des del Proof-of-Stake, en l'Ethereum, les comissions que es cremen són més grans als ETH que es creguin, disminuint la circulació total dels actius. Això provoca escassetat, i, per tant, podria generar nous repunts en el valor de la criptomoneda si segueix en la mateixa línia i l'adopció continua sent creixent", explica Fernández.

Sigui com fos, i comptant que la segona criptomoneda del mercat continua mostrant notables alces des de començaments d'any, aquesta mostra una lleugera immobilitat des de mitjans de gener, la qual respon a qüestions macroeconòmiques, als moviments dins del sector i, per descomptat, a l'estat de les actualitzacions d'Ethereum, les quals se semblen claus per a la valoració de l'actiu.