El cofundador i exdirector executiu de la plataforma de préstecs en criptomonedes Celsius, Alex Mashinsky, ha estat detingut aquest dijous per les autoritats dels Estats Units. Mashinsky està acusat de frau després d'investigar el col·lapse de la seva companyia, que en paral·lel ha acceptat pagar una sanció de 4.700 milions de dòlars (4.200 milions d'euros).

Celsius, actualment en fallida, no pagarà aquesta sanció fins que hagi restituït els diners que deu als seus usuaris i tindrà, a més, prohibit tornar a gestionar actius de clients, segons un acord anunciat per la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès).

Mashinsky, mentrestant, s'enfronta a set càrrecs federals per presumptes trames per defraudar els clients de Celsius i per inflar el preu de la seva criptomoneda, CEL, segons una altra acusació feta pública avui per la Fiscalia Federal del Districte Sud de Nova York.

Va mentir sobre la rendibilitat i el tipus d'inversió als seus clients

Els fiscals asseguren que l'empresari va mentir als clients sobre els aspectes bàsics del negoci de Celsius, inclosa la seva rendibilitat i el tipus d'inversions que estaven aconseguint els fons dipositats pels usuaris. Segons l'acusació, mentre Mashinsky venia Celsius com una espècie de banc, en la qual els usuaris podien dipositar amb tota seguretat les seves criptomonedes i guanyar interessos, en realitat operava com un arriscat fons d'inversió sense que aquests ho sabessin.

En paral·lel, la Fiscalia l'acusa de manipular de forma il·legal i en benefici propi el preu del CEL, en col·laboració amb altres empleats de la companyia. A començaments d'any, la fiscalia general de l'estat de Nova York ja havia demandat Mashinsky assegurant que "va defraudar centenars de milers d'inversors" en el seu intercanvi de criptomonedes.

Celsius és una plataforma de préstec de criptomonedes on els inversors poden dipositar les seves criptomonedes a canvi de promeses d'alts rendiments en aquests actius digitals i Mashinsky era la cara pública d'aquesta empresa, que es va declarar en fallida el juliol de 2022. Juntament a l'exdirector executiu, també ha estat acusat avui per via penal un altre antic alt càrrec de Celsius, Roni Cohen-Pavon. En cas de ser considerats culpables, tots dos s'enfronten a una possible pena de diverses dècades a la presó.