L'arribada de Chen Yanseng, propietari de Rastar Group, al RCD Espanyol l'any 2016 va estar carregat de promeses per aquest club de futbol que no s'han complert: "L'Espanyol funcionarà com una multinacional, no només és una inversió, també la meva passió". Una passió que ha viscut en la intimitat, ja que les seves aparicions a l'estadi de Cornellà han estat comptades. L'última aparició va ser l'any 2020, just abans de la pandèmia.

El condicionant del descens per vendre

Des d'aleshores, ha gestionat el club a la distància, concretament des de Guangzhou, a la Xina. La inversió inicial que va fer quan va aterrar va ser de 50 milions d'euros i en va haver de posar més del doble. Però l'objectiu, com a grup, ja ha estat amortitzada i ha recuperat, en gran part, tots els diners abonats. A més, la imatge també és molt important pel govern xinès que controla totes les empreses des de l'administració pública. La falsa imatge de pulcritud que volen donar els controladors de permisos als grups inversors fora de la Xina no els agrada la deriva pública que ha agafat el club perico i també seria una motivació per sortir i vendre's el club. El tercer condicionant serà com acabi l'equip aquesta temporada: una venda sent un equip de primera divisió seria més factible que un de segona si es confirma el seu descens.

Què és Rastar Group?

Amb tots aquests al·licients damunt la taula, Rastar Group mira altres objectius, lluny de l'aterratge europeu que va fer l'any 2016 aprofitant el ganxo futbolístic d'un club com el RCD Espanyol. El Grup Rastar és una empresa amb seu a la Xina que es dedica principalment al desenvolupament i explotació de jocs. L'empresa opera principalment a través de quatre segments de negocis. El segment de jocs està principalment involucrat en la investigació, desenvolupament i operació de jocs en línia per a la web i jocs en línia per a mòbils. El segment de joguines es dedica principalment a la producció, investigació, desenvolupament i venda de models d'automòbils dinàmics, models d'automòbils estàtics, models d'automòbils de col·lecció i productes per a nadons i nens. El segment d'esports es dedica principalment a la inversió de clubs de futbol professionals. I pel que fa al segment d'Incubació d'Inversions inverteix principalment en àrees de consum d'entreteniment, com ara joguines, jocs i esports.

Els darrers resultats de la companyia

En el darrer informe del mes d'abril del 2023, Rastar va publicar els resultats de guanys per al primer trimestre finalitzat el 31 de març de 2023. El primer trimestre, l'empresa va registrar unes vendes de 321,49 milions de CNY (yuans xinesos), enfront dels 369,31 milions de CNY de fa un any. La pèrdua neta va ser de 41,42 milions de CNY davant dels 9,53 milions de CNY de fa un any. Així doncs, la pèrdua bàsica per acció de les operacions continuades va ser de 0,03 CNY davant els 0,01 CNY de fa un any. La pèrdua diluïda per acció de les operacions continuades va ser de 0,03 CNY davant els 0,01 CNY de fa un any. Així doncs, malgrat els bons resultats de les darreres cotitzacions, les accions s'han anat deprimint en els darrers quatre anys i el deute ha crescut. Amb tot aquest panorama, Chen té altres problemes abans que seguir invertint en el club perico.

Segons el darrer informe de LaLiga Stock Market 2023, situa el rendiment econòmic de l'Espanyol i inclou una llarga sèrie de paràmetres al voltant de les dimensions esportives, la comunitat en línia i física, la transformació digital i l'impacte social dels clubs, per un valor total de 256,4 milions euros, de manera que manté l'11a posició de Primera. El podi l'encapçalen el Reial Madrid, el FC Barcelona i l'Atlètic de Madrid amb 4.807, 4.693 i 1.191,4 milions d'euros de valoració respectivament. Aquest seria el punt de partida amb el qual Chen vol vendre's el 99% de les accions del club, però trobar un comprador per aquesta quantitat no és fàcil. Els fets es podrien precipitar si, socialment, l'entitat engega una campanya de desprestigi que vincula directament la Xina.