Revolució al món de les transaccions. Les targetes de crèdit i dèbit tindran un canvi important a partir de 2024. La forma de pagament més utilitzada, especialment després de la pandèmia, experimentarà una important transformació en uns mesos. Encara que el pla és europeu, també es pretén implantar en altres parts del món com els Estats Units i el Canadà.

Amb l'objectiu d'incrementar la seguretat en els pagaments, les entitats bancàries han decidit eliminar la banda magnètica de les targetes, deixant pas a una forma de pagament més conforme als nous temps. Aquestes bandes magnètiques contenen informació que permet identificar una targeta, per la qual cosa, si es desmagnetitza o en pateix alguna de ratllada, la targeta deixa de funcionar. Per això, la seva eliminació és una mesura que promet augmentar la seguretat i disminuir el risc de frau. D'aquesta manera, a partir de l'any que ve, totes les targetes de crèdit i dèbit que s'emetin a Espanya prescindiran d'aquestes bandes.

Adeu a les bandes magnètiques

Segons ha revelat Mastercard, l'eliminació de les bandes magnètiques "atén un canvi d'hàbit dels consumidors i del desenvolupament de noves tecnologies". "Les targetes amb xip actuals funcionen amb microprocessadors que són molt més capaços i segurs, i moltes també estan integrades amb petites antenes que permeten transaccions sense contacte. Les targetes biomètriques, que combinen empremtes dactilars amb xips per verificar la identitat del titular de la targeta, ofereixen una altra capa de seguretat", informen des de Mastercard. Per aquesta raó, "a partir d'ara, cap targeta de crèdit i dèbit Mastercard no tindrà bandes magnètiques", recorden des de l'entitat.

El PIN desapareixerà el 2024

A més, a partir de 2024 ja no serà necessari el PIN per pagar. En aquest sentit, el codi de quatre números serà substituït pels sistemes de biometria que ja porten implantats algunes targetes. Funcionen basant-se en la combinació d'un xip electrònic i l'empremta dactilar del propietari. D'aquesta forma, aquest podrà dur a terme els pagaments únicament amb la seva empremta dactilar, amb el que es verificarà la identitat i confirmarà el pagament alhora.

Als Estats Units i el Canadà la implementació d'aquestes formes de pagament anirà més lenta. Està previst que l'eliminació de la banda magnètica es dugui a terme el 2027, quan les entitats bancàries ja no estiguin obligades a emetre-les amb aquesta tecnologia. Dos anys més tard, el 2029, Mastercard deixarà de fabricar les noves cartolines amb banda fosca.

I com es pagarà? Mastercard té l'objectiu d'integrar a les seves targetes de crèdit i dèbit un xip EMV i la connectivitat contactless que permet pagar si apropes la targeta al TPV (Terminal Punt de Venda). A més, l'últim any s'han disparat els usuaris que enllacen la seva targeta de crèdit al seu dispositiu per pagar a través de la identificació de l'empremta dactilar o reconeixement facial. Per aquesta raó, la compra es duu a terme de forma més ràpida i segura perquè no és necessari introduir el codi PIN al datàfon.