La Borsa espanyola ha pujat un 0,55% aquest divendres i ha consolidat els 9.500 punts en una sessió sense gairebé referències macroeconòmiques i sense grans resultats empresarials, a l'espera que la setmana que ve el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal (Fed) decideixin si pugen o no els tipus d'interès.

L'IBEX 35, principal selectiu de la Borsa, ha guanyat 51,9 punts, un 0,55% més, fins a tancar la sessió en 9.571,5 punts, i en l'acumulat de l'any registra una pujada del 16,31%. La Borsa ha obert pràcticament plana, encara que poc després s'ha decantat per les pèrdues. Abans de la mitja sessió ha revertit la tendència per prendre el camí dels guanys, que ha consolidat amb l'obertura de Wall Street i ha aconseguit mantenir-se fins al tancament. La Borsa acumula una pujada de l'1,41% aquesta setmana i és la segona consecutiva que l'IBEX tanca amb guanys.

Pujada de tipus d'interès

La sessió d'aquest divendres ha estat, segons els analistes, una "jornada de transició" a l'espera que la setmana que ve continuï la presentació de resultats empresarials i es publiquin noves dades de conjuntura, com els PMI que serviran com a termòmetre de l'evolució econòmica. Encara que els experts assenyalen que les cites més rellevants de la pròxima setmana seran les reunions de la Reserva Federal (Fed) que decidirà si puja els tipus després de la pausa prèvia i la del BCE, que previsiblement tornarà a pujar-los.

Grifols tanca amb una caiguda del 2,48%

A la resta de Borses europees han predominat les pujades, excepte a Frankfurt, que ha caigut el 0,17%. Per la seva part, París ha pujat el 0,65%; Londres, el 0,23% i Milà, el 0,14%. El fanalet vermell de l'IBEX ha estat Grifols, que ha caigut el 2,48%. Acciona ha liderat les pujades amb un repunt del 3,38 %, seguit per Repsol, que puja l'1,65%. Entre els grans valors, Iberdrola ha despuntat l'1,45%; Inditex, l'1,22%; Telefónica, l'1% i Santander, el 0,1%. A l'altra banda, BBVA ha caigut el 0,95%.

Al tancament de la Borsa, el petroli Brent, de referència a Europa, ha pujat un 0,95% fins a costar 80,4 dòlars el barril; mentre que l'euro retrocedia el 0,13% fins a canviar-se per 1,11 dòlars. Al mercat de deute, el bo espanyol a deu anys queia 1,9 punts fins a registrar una rendibilitat del 3,459%.