La borsa espanyola ha tancat aquest dilluns amb una caiguda del 0,37% i per sota dels 9.000 punts (en concret, en els 8.995,5 punts) per primera des de finals del març passat, quan els mercats es van veure sacsejats per la fallida de diverses entitats regionals als Estats Units i l'absorció de Credit Suisse per part d'UBS.

El selectiu ha arrencat la sessió amb una forta tendència a la baixa que al migdia li feia descomptar l'1% i posar en perill el nivell dels 8.900 punts, tanmateix, ha aconseguit moderar els retrocessos motivats per l'obertura alcista de Wall Street. El principal far per als inversors en aquest principi de setmana gira entorn del rendiment del bo nord-americà amb venciment a 10 anys, que ha superat el 5% per primera vegada des de 2007, si bé al final de sessió al Vell Continent es moderava al 4,85%.

Presentació de resultats

Dins de l'agenda macroeconòmica d'aquest dilluns ha destacat la confiança del consumidor de l'eurozona a l'octubre, la lectura preliminar del qual ha llançat que ha empitjorat menys del previst. Amb tot, aquesta setmana multitud d'empreses donaran a conèixer els seus resultats del tercer trimestre de l'any. Entre les cotitzades espanyoles figuren Enagás, Banco Santander, Fluidra, Iberdrola, Banc Sabadell, Repsol, IAG, CaixaBank, Catalana Occident, Metrovacesa, FCC, Gestamp, Mapfre i Línia Directa, entre altres. Fora d'Espanya ho faran Alphabet, Orange, Coca-Cola, Meta, Carrefour, Amazon, Danone o els grans bancs xinesos.

Els inversors també estaran pendents aquesta setmana de la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que tindrà lloc aquest dijous a Atenes, quan també es donarà a conèixer la dada del producte interior brut (PIB) dels Estats Units. Prèviament, aquest dimarts es coneixeran la taxa d'atur del Regne Unit i el PMI de l'eurozona. A més, aquest dimecres es revelarà l'índex Ifo de confiança empresarial d'Alemanya i es reunirà el banc central del Canadà, mentre que la setmana acabarà aquest divendres amb una nova dada del PIB d'Espanya i amb l'acabament del Consell Europeu.

Només 10 valors han tancat la sessió en verd

En aquest context, les pèrdues han estat liderades per Banc Sabadell (-2,51%); Cellnex (-2,35%); Bankinter (-2%); Grifols (-1,49%); CaixaBank (-1,47%); Colonial (-1,35%); Telefónica (-1,31%) i Repsol (-1,14%). Del costat contrari, només una desena de valors ha aconseguit avançar en la sessió amb IAG (+2,55%) al capdavant, seguit per Inditex (+1,76%) i Rovi (+0,93%).

La tendència de remuntada a partir de l'obertura de Wall Street ha propiciat que algunes places europees s'hagin escapat de les pèrdues, de tal manera que Frankfurt ha sumat aquest dilluns el 0,02%; París el 0,5% i Milà el 0,74%. Per contra, Londres s'ha quedat sense temps i ha tancat amb una caiguda del 0,37%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en els 90,9 dòlars, un 1,37% menys, mentre el West Texas Intermediate (WTI) queia fins als 86,6 dòlars, un 1,68% menys. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,96% després de restar tres punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 109 punts.

Respecte a les divises, i en espera de la decisió aquesta setmana sobre els tipus del BCE, l'euro s'apreciava el 0,5% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,0645 bitllets verds per cada unitat de la divisa comunitària, nivells de fa un mes.