Els mals auguris per al sector bancari aquest 2024 no s'han complert. Els bancs són els grans impulsors de l'Ibex 35, que supera el nivell dels 10.700 punts i apareixen com les estrelles del mercat, ocupant les primeres posicions per revalorització: el Sabadell, BBVA i CaixaBank, amb pujades de més del 25%, Unicaja (20%), Bankinter (16%) i Santander (15%). I això després d'un 2023 de forta puixança en les seves cotitzacions.

L'equivocació dels baixistes a la banca té molt a veure amb els bancs centrals i l'expectativa de retallades dels tipus d'interès que el mercat esperava per a aquest mateix mes de març. Els bancs, després d'una dècada de tipus zero o negatius, es van veure molt afavorits pel ral·li de pujada de tipus dels bancs centrals per aturar la inflació: per fi, podien millorar el seu marge d'intermediació, pujant les hipoteques, mentre mantenien un passiu dels seus clients sense retribuir. El marge financer es va disparar i van arribar els beneficis històrics amb un total de 26.088 milions d'euros, un 25,9% més que l'any precedent.

Els analistes van començar l'any amb recomanacions neutrals o de venda per a les entitats financeres davant d'una imminent rebaixa de tipus que reduiria el marge financer. Aquestes previsions també incloïen un fort ritme en l'abaratiment del preu dels diners. Però aquestes expectatives s'han vist frustrades i ara es preveu que tant el BCE com la Fed comencin les retallades com molt aviat al juliol i a més en una quantia molt menor de l'esperada. Aquest canvi d'escenari explica el bon comportament dels bancs en borsa que podran mantenir per més temps uns beneficis sòlids.

Carola Saldias, analista principal de bancs espanyols de la firma Scope Ratings espera que en aquest 2024, "els desafiaments que enfronta el sector siguin limitats, ja que els factors que afecten a la rendibilitat continuen sent favorables i els dipòsits han començat a recuperar-se". I considera que el rendiment de capital dels bancs analitzats (BBVA, Santander, CaixaBank i el Sabadell) va ser del 13% el 2023, per sobre de la mitja de 2018-2022. "A falta d'una previsió completa per a 2024, esperem que la rendibilitat mostri signes d'estabilització, encara que amb ROEs (rendibilitat sobre recursos propis) a nivell de dos dígits per a la majoria dels bancs."

Des d'aquesta firma indiquen també que encara que és probable que la rendibilitat màxima del sector s'hagi assolit el 2023, "les nostres expectatives de tipus d'interès més alts durant més temps continuaran donant suport als resultats dels bancs, encara que en menor mesura. En general, el creixement dels costos superarà el dels ingressos el 2024 i 2025, la qual cosa provocarà un lleuger deteriorament de les ràtios de rendibilitat i eficiència, encara que partint de nivells molt elevats", conclouen.

En aquesta mateixa línia, Miguel Macho, director d'inversions de CA Indosuez Wealth Management, no es mostra partidari de realitzar beneficis als bancs malgrat que deixin de millorar els seus marges, a causa de la seva estabilitat i els elevats dividends que reparteixen entre els seus accionistes.

Dividend i recompra d'accions

La retribució a l'accionista és l'altra gran pota que dona suport als bancs en Borsa. Una generositat que es materialitza tant en el pagament de dividends com en la recompra d'accions que redueix el nombre de títols en circulació i fa que millorin les seves ràtios. D'aquests beneficis de més de 26.000 milions, les entitats espanyoles destinaran gairebé 11.000 milions d'euros a dividends, mentre que uns altres 4.000 s'utilitzaran per a la recompra d'accions. Uns diners trinco-trinco que donen solidesa a les entitats. Molts inversors preferiran quedar-se a cobrar aquests pagaments, sempre que les expectatives dels negocis es mantinguin fermes com és el cas actual.

Ben Laidler, estrateg de mercats globals de eToro destaca al sector bancari mundial liderant el pagament als seus accionistes i ho considera un suport per a les entitats. "Les recompres d'empreses continuen sent les compradores d'accions nord-americanes més importants, amb 800.000 milions de dòlars l'any passat, i els recompradors més grans es troben als sectors tecnològics i als EUA. Mentrestant, els dividends més sòlids impulsen els rendiments en efectiu a la resta del món, amb els bancs, les utilities i el sector immobiliari entre els pagadors més importants," explica.

Ràting i recomanacions

Tant la qualificació creditícia dels deutes dels bancs com les recomanacions de les últimes setmanes recolza les recents pujades en Borsa. Aquesta mateixa setmana, Moody's va pujar el ráting a CaixaBank i Ibercaja: va afirmar l'avaluació creditícia de referència baa1 del Banc Santander i la baa2 BCA del Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. També va elevar la de CaixaBank a baa2 des de baa3, la del Banc de Sabadell a baa3 des de ba1, i la de Bankinter a baa1 des de baa2.

Quant a les recomanacions d'aquest mateix mes de març, sobre CaixaBank, els analistes apunten preus més elevats a l'actual de 4,74 euros per acció: Jefferies (5,80 euros); JP Morgan (5,55); AlphaValue/BaaderEurope (5,72); Redburn Atlantic (5,30); Keefe Bruyette & Woods ( 6,18) i Citigroup (6,10). Per la seva part al Sabadell, Keefe Bruyette eleva el seu preu objectiu a 1,72 euros davant els 1,44 en els quals actualment cotitza. Al Santander també eleven els preus objectius a 5,25 euros i 5,10 euros, tant Keefe Bruyette com Jefferies, respectivament. L'entitat càntabra es mou en lops 4,37 euros per acció.

Bankinter també gaudeix de bones expectatives per als seus preus i els analistes de Banc Santander li atorguen un preu de 9.01 euros, i els de Jefferies són menys generosos fins als 6,8 euros. Nivells, no obstant això, superiors als 6,7 euros en els quals cotitza. BBVA cotitza en els 10,90 euros, amb les següents cotitzacions: Citigroup (12,90), JP Morgan (10,80), Jefferies (12,6) i Keefe Bruyette (13,41 euros). Finalment, Unicaja es mou ara al mercat en els 1,09 euros per acció, a prop de les recomanacions dels analistes de JP Morgan (1 euro) i Jefferies (1,10 euros).