La intel·ligència artificial (IA) generativa, aquella construïda sobre models neuronals artificials, generarà entre 2,6 i 4,4 bilions de dòlars (entre 2,4 i 4 bilions d'euros) anuals de valor a l'economia mundial, segons un estudi de la consultora McKinsey & Company, informa l'agència EFE.

L'informe analitza 63 nous casos d'ús en 16 funcions empresarials, que podrien generar uns beneficis comparables als 3,1 bilions de dòlars del producte interior brut (PIB) del Regne Unit el 2021. A més, la consultora calcula que la IA no generativa podria aportar anualment entre 11 i 17,7 bilions de dòlars de valor a l'economia mundial.

L'estudi indica que actualment la IA generativa té el potencial d'automatitzar tasques que absorbeixen entre el 60 i el 70 % del temps dels empleats, per la qual cosa el seu ús podria augmentar la productivitat laboral entre un 0,1 % i 0,6 % cada any fins a 2043. De fet, la meitat de les activitats laborals actuals podrien automatitzar-se'n entre 2030 i 2060, segons la consultora, que apunta també que aquesta tecnologia està accelerant el ritme de transformació del lloc de treball.

El text assenyala que al voltant del 75 % del potencial de valor de l'aplicació de la IA es materialitzarà en quatre funcions empresarials: operacions amb clients, màrqueting i vendes, enginyeria de programari i investigació i desenvolupament (R+D). Per sectors, més enllà del seu impacte en l'alta tecnologia, l'aplicació de la IA generativa podria generar entre 400.000 i 660.000 milions de dòlars al comerç minorista; entre 200.000 i 340.000 milions de dòlars a la banca; i entre 61.000 i 110.000 milions de dòlars a la indústria farmacèutica.

Respecte a l'ocupació, el desenvolupament d'aquest tipus d'intel·ligència artificial afectarà sobretot treballadors d'àrees del coneixement, com a mestres o investigadors, i la seva adopció serà més ràpida en països desenvolupats. Per això, des de McKinsey consideren que els líders empresarials i els governs han d'actuar amb celeritat per captar el valor i gestionar els riscos d'una tecnologia que tindrà un impacte significatiu en la mà d'obra.