Cinc Escoles de Negocis espanyoles són entre les 50 que compten amb els millors màsters en gestió d'empreses, segons la classificació feta pública aquest dilluns pel diari Financial Times (FT). La primera de les cinc és la catalana Esade Business School el màster del qual MSc in International Management és considerat com el vuitè millor màster en gestió d'empreses impartit a tot el món i, a continuació, l'igualment catalana, Iese Business School que col·loca al lloc 14 el seu Master in Management. La tercera posició entre les escoles espanyoles l'ostenta la madrilenya IE Business School (antic Institut d'Empreses) que posiciona el seu màster in Management com el setzè millor del rànquing internacional del rotatiu britànic i, després d'ella, l'escola de negocis de la Universitat Carles III de Madrid, el màster del qual in Management ocupa el lloc 35 del rànquing del FT. El Master in International Management de Eada Business School Barcelona està al lloc 44 dels millors màsters de gestió del món.

La valoració del màster d'Esade ha tingut un fort ascens dins del rànquing de FT, perquè s'ha enfilat des del lloc 16 que va ocupar en els anys 2022 i 2021 fins a la vuitena posició en el rànquing d'aquest any i els estudis de IE milloren una posició, del lloc 17 al 16, pes a què el 2021 estaven el 13. Encara que el màster que més llocs gana és el de la Universitat Carles III que el 2021 estava com el 51 i ha escurçat el 35, sense constar posició el 2022. Igual succeeix amb el màster de Iese que, malgrat ostentar aquest any la posició catorzena, no consta posició en els dos anteriors. Eada, encara que es manté entre l'elit dels 50 millors màsters de gestió d'empreses del món, ha retrocedit posicions, ja que va ocupar el lloc 33 l'any passat i el 37 el 2021, i en el rànquing donat a conèixer aquest dilluns, es col·loca en el 44.

La classificació s'estableix analitzant nombrosos paràmetres, com el claustre de professors, la diversitat internacional, la inversió econòmica, el progrés en la carrera professional, el salari, i l'ocupabilitat dels seus alumnes al cap de tres mesos de finalitzar el programa, entre altres aspectes. Segons la informació del FT, separen 186 punts entre el millor programa, impartit per l'HEC París, dels estudis de la University of British Columbia: Sauder, que tanca el rànquing dels 100 millors màsters de Management del món, segons l'anàlisi del rotatiu britànic.

Les escoles es divideixen en quatre grups: les dels grups un i dos obtenen una puntuació superior a la mitjana i les dels grups tres i quatre estan per sota. El grup u inclou 12 escoles, des d'HEC París fins a la Universitat Jiao Tong de Xangai: Antaim, en el qual s'inclou la catalana Esade Business School. El segon grup inclou escoles des de WHU-Otto Beisheim School of Management, al lloc 13, fins a Indian Institute of Management Ahmedabad, al lloc 43, al qual pertanyen Iese i les madrilenyes IE Business School i l'escola de negocis de la Universitat Carles III. El tercer grup, encapçalat per Eada Business School Barcelona, comprèn des de les escoles situades al lloc 44 fins al 78. El quart grup inclou escoles des de la Lancaster University Management School, al lloc 82, fins a la University of British Columbia: Sauder al lloc 100.

El rànquing FT aporta la valuosa dada del salari que cobren els alumnes que han realitzat cada un dels 100 màsters de Gestió analitzats. En el cas del primer classificat, HEC de París, s'estipula en 129.806 dòlars i en el segon, la suïssa University of St. Gallen, 129.264 dòlars. Tanmateix, els més ben pagats són els alumnes de dues escoles de l'Índia, els d'Indian Institute of Management Ahmedabad (que ocupa el lloc 43 del rànquing FT, l'anterior a Eada) els pupils dels quals tenen un salari mitjà de 137.185 dòlars a l'any i els d'Indian Institute of Management Calcutta (60) amb 137.919 dòlars.

Salari en les espanyoles

En el cas de les cinc escoles de negoci d'Espanya, el salari més gran el cobren els que han cursat el màster d'Esade, 112.183 dòlars; i després els del màster de Iese, 100.835 dòlars, els de l'IE Business School, 89.446 dòlars; els d'Eada BS Barcelona, 77.692 dòlars, i finalment els de la Universitat Carles III, 77.692 euros, sempre segons les dades de Financial Times. Un altre aspecte rellevant és el temps que tarden a col·locar-se. L'anàlisi dona el percentatge dels que tenen feina abans que hagin passat tres mesos des de la seva graduació: els d'Esade, el 94% està col·locat abans de 3 mesos; allò de Iese, el 96%; els de IE, el 88%; els de la Carles III, el 74%, i els d'Eada, la totalitat, el 100%, està cobrant un salari abans dels tres mesos.