La Intel·ligència Artificial (IA) ja amenaça llocs de treball reals i reconeguts per una gran empresa. Es tracta d'International Business Machines, IBM. El seu conseller delegat, Arvid Krishna, ha reconegut que la multinacional deixarà de contractar per a aquelles funcions que puguin exercir-se en els anys vinents per l'IA, la qual cosa amenaça a 8.000 llocs de treball actuals.

En una entrevista amb Bloomberg, l'executiu apunta que se suspendrà o alentirà la contractació en funcions administratives, com recursos humans, afegint que els rols que no estan orientats al client ascendeixen aproximadament 26.000 treballadors, dels que "podria veure fàcilment que el 30% sigui reemplaçat per IA i automatització durant un període de cinc anys".

D'aquesta manera, segons va precisar l'agència un portaveu d'IBM, això suposaria la pèrdua d'aproximadament 7.800 llocs de treball, incloent-hi també aquells llocs de treball vacants que deixarien de cobrir-se a mesura que es produïssin sortides d'empleats.

En aquesta línia, Krishna, que dirigeix IBM des de 2020, va indicar que les tasques més mundanes, com la verificació laboral o el trasllat d'empleats entre departaments, probablement estaran completament automatitzades, mentre que algunes funcions de recursos humans, com l'avaluació de la composició i la productivitat de la força laboral, probablement no seran reemplaçades durant la pròxima dècada.

Retallades i beneficis

IBM ocupa actualment uns 260.000 treballadors a tot el món i continua contractant per a funcions de desenvolupament de programari i atenció al client, sobre la qual cosa el directiu va apuntar que trobar talent és més fàcil actualment que fa un any.

La companyia, també coneguda com 'Big Blue', va anunciar retallades a començaments d'aquest any, que poden afectar a uns 5.000 treballadors una vegada completats, encara que l'executiu va precisar que la multinacional ha augmentat la seva força laboral en general, incorporant unes 7.000 persones en el primer trimestre.

IBM va registrar un benefici net de 927 milions de dòlars (846 milions d'euros) en els tres primers mesos de 2023, la qual cosa suposa un augment del 26,5% en comparació amb el resultat del mateix període any anterior, mentre que la seva xifra de negoci va assolir els 14.252 milions de dòlars (14.252 milions d'euros), un 0,4% més.

De cara al conjunt de 2023, la multinacional espera un creixement dels ingressos a tipus de canvi constant d'entre el 3% i el 5%, quan anteriorment preveia un increment del voltant del 5%, mentre que continua anticipant al voltant de 10.500 milions de dòlars (9.582 milions d'euros) en flux de caixa lliure, un increment de més de 1.000 milions de dòlars (912 milions d'euros) respecte de l'any passat.