Al mateix temps que París, Londres, Milà o Berlín, les escoles de negocis de Barcelona i Madrid es troben entre les més destacades a Europa per la seva qualitat acadèmica, segons el rànquing anual que elabora el rotatiu Financial Times, i que s'ha donat a conèixer aquest dilluns. Una vegada més, els centres espanyols Iese Business School, IE Business School, Esade i EADA s'han situat entre les 30 primeres escoles, de les 100 analitzades.

La classificació d'aquest any les consolida entre les més prestigioses ja que es tracta del rànquing més complet, doncs es realitza amb la mitjana de les diverses anàlisi específiques avaluades al llarg de l'any pel mateix rotatiu i que fan referència als diferents programes oferts per les escoles (MBA, EMBA, Màster in Management, Open Executive Education i Custom Programmes).

Així, atenent diversos criteris i diferents disciplines acadèmiques, entre les deu primeres escoles a Europa es troba Iese Business School, en sisena posició, amb els campus de Barcelona i Madrid, i IE Business School, que imparteix els seus cursos a Madrid i Segòvia. Ambdues institucions competeixen en la classificación amb la francesa HEC Paris i la britànica London Business School, que ostenten la primera i segona posició, respectivament. Entre el desè i trentè lloc, se situen les escoles Esade, amb dos campus a Barcelona i un a Madrid, i EADA, amb dos campus a Barcelona després de la posada en marxa per a aquest curs 2022-2023 d'unes noves instal·lacions a la ciutat, en concret a l'antic edifici de Crèdit i Caució, al carrer Provença.

Considerada la classificació més completa que realitza Financial Times, respecte a les dades que aporta sobre els MBA (Master of Business Administration), Iese Business School s'ha situat en tercera posició, per darrere de la francesa Insead, i la britànica Londres Business School. Entre els programes de l'Iese, el Global Executive MBA va ser elegit entre els deu primers, segons el rànquing 2022 específic per a l'Executive MBA del Financial Times. El programa, que celebra aquest any el seu 20 aniversari, és un màster híbrid de 16 mesos de durada que combina sessions online amb mòduls presencials en ciutats o regions clau, com Silicon Valley, Nova York i Dubai, entre altres.

El programa MBA per a alts directius d'Esade ha aconseguit el novè lloc, l'onzè ha estat per a IE Business School; i EADA en la posició 28. "No és fàcil mantenir aquest nivell d'excel·lència en un context global tan competitiu com l'actual però com a institució la nostra aposta és clara: créixer per continuar creant impacte positiu a través dels nostres graduats" assenyala Jordi Díaz, degà d'EADA Business School.

Per a la seva avaluació, les escoles de negocis han de disposar, com a condició indispensable, de l'acreditació acadèmica EQUIS -European Quality Improvement System-, atorgada per EFMD Global (European Foundation for Management Development) i considerada la de més prestigi internacional en l'àmbit de la formació de directius; o l'acreditació emesa per l'AACSB International (Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Respecte als màsters en Direcció i Administració d'Empreses orientats a executius, la publicació d'aquest dilluns reflecteix que Iese i IE Business School, es mantenen entre els deu primers d'Europa, per l'excel·lència acadèmica; en concret, als llocs cinquè i sisè, respectivament. En aquesta àrea, els líders són les franceses HEC Paris i ESCP Business School.

Els programes de Management que imparteixen IE Business School, Esade i EADA, també ocupen llocs destacats entre les 30 primeres escoles de negocis d'Europa.

Entre les 20, en formació específica

Val a dir que les quatre escoles de negocis espanyoles guanyen posicions en la formació educativa específica per a alts executius i empreses, que es recull en els programes Executive Education. En aquest apartat del rànquing del Financial Times, els campus es troben en el Top-20: Iese, en tercer lloc, Esade en el quart, IE Business School a la casella 13 i EADA en la 19, valorant especialment les categories vinculades a la satisfacció per l'experiència educativa i l'aprenentatge. Per a Marc Correa, director d'Esade Executive Education, "la necessitat d'actualitzar, adquirir, i desenvolupar les noves habilitats clau per al futur dels professionals és cada vegada més urgent i les empreses afronten el repte de necessitar perfils cada vegada més especialitzats".

El rànquing de Financial Times és un dels rànquings internacionals i independents més prestigiosos en l'àmbit educatiu, i valora aspectes tan diversos com l'equip docent, els mètodes acadèmics, la diversitat de participants o les instal·lacions, entre d'altres.