La creació d'ocupació es desaccelerarà durant tot aquest any i la taxa d'atur s'estancarà entorn del 13%, amb una xifra total d'aturats que tornarà a superar els tres milions d'aturats de mitjana i un creixement interanual estimat del 2,5%, segons l'informe trimestral de prediccions del mercat laboral realitat per Randstad Research.

El centre d'estudis de Randstad ha puntualitzat que les seves previsions són "coherents" amb el clima de recuperació després de la crisi del coronavirus, la guerra a Ucraïna i la crisi energètica "com a nous condicionants que perjudiquen clarament la reactivació del mercat laboral".

Des de Randstad Research esperen que la taxa d'atur augmenti "lleugerament" aquest any en relació amb la taxa mitjana de l'any anterior, des del 12,9% fins al 13,1%, i calcula que l'atur registrat a les oficines públiques d'ocupació baixi una mitjana anual del 3,7%, moderant en gairebé cinc punts el descens mitjà que va experimentar el 2022. "És d'esperar, referent a l'atur, que després d'haver descendit de forma considerable en la mitjana de l'exercici anterior, aquest any aparegui una discrepància entre els comportaments de l'atur registrats i aturats, ha assenyalat el director de Randstad Reserach, Valentín Bote.

20 milions de cotitzadors aquest any a Espanya

Respecte als espanyols ocupats, l'increment anual mitjà es moderarà del 3,8% de 2022 a l'1,2% aquest any, fins a fer una mitjana dels 19,3 milions de treballadors, segons Comptabilitat Nacional. Per la seva part, la xifra d'ocupats en termes de l'Enquesta de Població Activa (EPA) registrarà un creixement mitjà anual del 0,9%, bastant per sota del 3,1% de 2022, segons les estimacions del centre d'estudis del mercat laboral.

L'estudi de Randstad també té en compte el volum d'afiliats a la Seguretat Social. Al llarg de l'any passat, la xifra d'afiliats es va situar en una mitjana anual de 20,1 milions de persones, amb una variació interanual del 3,9%. La previsió de Randstad Reserach per a aquest any apunta a un creixement inferior, de l'1,6% interanual de mitjana, cosa que permetrà mantenir la xifra de cotitzadors per sobre dels 20 milions.

Respecte als afiliats autònoms, Randstad Research preveu una pèrdua interanual del 0,1%, en contrast amb el creixement mitjà del 0,8% registrat el 2022, la qual cosa situarà la mitjana anual de cotitzadors en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) en 3,3 milions.

Taxa d'atur

Espanya, malgrat millorar les dades d'ocupació en els últims mesos, continua estant a la cua d'Europa. Segons les últimes dades d'Eurostat s'aprecia com el país ibèric manté una taxa d'atur del 12,8% al febrer, sent aquest el nivell més elevat d'entre els 27. La segueixen de prop altres països com Grècia, amb un 11,4%, i Itàlia, amb una taxa d'atur del 8%. Malgrat que les condicions laborals han millorat en els últims anys, amb una ocupabilitat més gran amb contractes fixos, la realitat és que a Espanya encara li queda molt per caminar per posar-se a l'altura d'altres països de l'eurozona com Alemanya, Polònia o la República Txeca, que manté taxes d'atur inferiors al 3%.