Caure a casa durant la jornada de teletreball és accident laboral, segons una recent sentència del Jutjat Social número 3 de Santander. L'organisme judicial ha declarat accident laboral la caiguda a casa d'un teletreballador que va realitzar una pausa en la seva jornada per anar a buscar aigua, va ensopegar, va caure a terra i es va tallar una mà amb el cristall d'una porta.

En una sentència recentment notificada i contra la qual cap recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria, el magistrat estima la demanda del treballador, que continua de baixa per contingència d'accident no laboral, ja que no se li ha reconegut que aquesta sigui de treball. Entén el titular del Jutjat que l'incident va esdevenir "en temps i lloc de treball" i que, si "s'hagués esdevingut en una empresa no hauria existit si més no un expedient judicial sobre això, no hi hauria cap dubte".

Com va tenir lloc al domicili del treballador, tant la mútua demandada com l'Institut Nacional de la Seguretat Social han argumentat que no s'ha demostrat que es trobés en un descans i que podria haver succeït per estar realitzant una tasca domèstica. Tanmateix, el magistrat assenyala que "es compartiria el criteri de les demandades si la caiguda hagués succeït fora de la jornada laboral, però certament la caiguda va ocórrer enmig de la jornada de treball".

"No és possible fer de pitjor condició un teletreballador"

"El fet que el treballador fora a buscar aigua o el que fos –continua-, no entela la tossuda realitat que va caure enmig de la jornada laboral", s'argumenta. I afegeix que "no és tan rellevant si va ser enmig d'un descans, perquè si hagués caigut en anar al bany, la resposta jurídica seria la mateixa, tret que es pretengui que un teletreballador no acudeixi al bany durant sis hores seguides."

En definitiva, segons recull la sentència, "no és possible fer de pitjor condició un teletreballador que a un treballador ordinari". El magistrat al·lega, finalment, que el demandant sempre ha mantingut la mateixa versió i que el registre informàtic de la seva activitat laboral demostra que estava prestant serveis, tret del petit descans que va prendre a les 19.36 hores.

Després de la caiguda, l'ambulància va ser avisada i va arribar a les 19.49 hores, per al seu trasllat a l'hospital, on va ser atès per un tall a la mà a nivell palmar. La sentència no és ferma, ja que contra la mateixa es pot interposar recurs de suplicació per a la seva resolució per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria.