Enmig del debat sobre la reducció de la jornada laboral, l'empresari mexicà Carlos Slim ha participat amb una nova proposta del més extravagant. Just quan el PSOE i Sumar han acordat reduir-la a 37,5 hores setmanals i amb proves pilot de la setmana de quatre dies que mostren alguns avantatges, Slim ha donat un parell de passos endavant i un altre parell cap enrere en la seva nova proposta. Diu que cal treballar tres dies a la setmana, però 12 hores cada dia i, alhora, que la jubilació es retardi fins als 75 anys.

Carlos Slim es manifestava així en declaracions als mitjans en Avilès, on participa en la XXVIII Reunió del Plenari de la Fundació Cercle Montevideo, del qual forma part. Ho feia en ser preguntat per la seva opinió respecte a la reducció de la jornada laboral plantejada en l'acord de Govern de PSOE i Sumar.

"Jo crec que reduir l'horari així és una ximpleria; penso que el que sé, ho he dit diverses vegades, és que s'ha de treballar tres dies, dotze hores diàries, tres dies per donar cabuda a unes altres tres persones que treballin els altres tres dies i jubilar-se als setanta-cinc anys, no als seixanta-cinc ni als seixanta", ha indicat l'empresari.

"Vivim més anys"

Carlos Slim ha recordat que "vivim més anys" i a tots els països del món que tenen polítiques socials i de pensions i de jubilació, el passiu laboral provocat per la jubilació és molt alt, molt per sobre dels recursos de l'Estat. "És molt important que la jubilació no sigui tan primerenca", ha insistit.

L'empresari ha destacat la necessitat d'integrar tota la població al sistema econòmic i laboral i ha incidit que la millor inversió és combatre la pobresa, pel que veu raonable que treballin menys hores per donar cabuda a altres treballadors.

Ha destacat a més que la intel·ligència artificial (IA) augmentarà la productivitat i això crearà una mica més de problema per a l'ocupació.

"Llavors cal fer això que comento, treballar menys dies, tres dies, no quatre, ni cinc, tres, més hores, més anys, i en tenir moltes persones, la qual cosa provocarà nova demanda d'activitats noves, l'entreteniment serà important, l'esport, etc.", ha dit Carlos Slim que ha insistit que "és fonamental, és necessari que les persones marginades s'incorporin a l'economia, amb bona educació, capacitació i feina".