La discriminació salarial cap a les dones a Espanya equival a que aquestes treballin gratis des d'aquest dissabte, 30 de novembre, fins al 31 de desembre, segons denúncia UGT a la seva campanya #YoTrabajoGratis, en la qual recorda que, per cada euro que guanya un home, una dona ingressa 91,3 cèntims.
El sindicat denuncia en un comunicat que, en el conjunt de la Unió Europea, per cada euro que percep un home una dona rep 87,3 cèntims, és a dir, que elles cobren de mitjana en salari/hora un 12,7 % menys que ells. En el cas de les espanyoles aquesta diferència negativa és del 8,7 %.
Mentre que la bretxa salarial mitjana a la UE ha descendit des del 15,8 % el 2010 el 12,7 % el 2022, 3,1 punts percentuals, a Espanya aquesta reducció ha estat de 7,5 punts percentuals en el mateix període, més del doble de la mitjana europea.
Espanya se situa així en setè lloc a l'Europa dels 27 amb la bretxa salarial més baixa, la qual cosa UGT atribueix a les polítiques dels últims anys en matèria d'igualtat retributiva, així com a les successives pujades del SMI, que ha passat de 900 euros bruts mensuals el 2019 a 1.000 euros el 2022, any que analitza l'oficina estadística europea Eurostat el 2024.
El sindicat recorda a més que el 2019 es va aprovar el Reial Decret de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació, que introduïa la definició de salari d'igual valor a l'article 28 de l'Estatut dels Treballadors, així com l'obligatorietat dels registres salarials desagregats per sexe.
Aquesta norma va ser desenvolupada en matèria retributiva pel Reial Decret d'Igualtat Retributiva de 2020, que introduïa, a més d'un desenvolupament sobre els registres salarials, valoracions dels llocs de treball amb perspectiva de gènere a tots els convenis col·lectius i en les empreses obligades a tenir un Pla d'Igualtat, així com auditories retributives per detectar discriminacions salarials, prevenir-les i eliminar-les.
D'altra banda, UGT considera essencial l'aprovació el 2023 de la directiva europea que reforça l'aplicació del principi d'igualtat de retribució entre homes i dones per un mateix treball o una feina d'igual valor a través de mesures de transparència retributiva i de mecanismes per al seu compliment.
El sindicat confia que aquesta normativa comunitària sigui traslladada a l'espanyola abans de maig de 2026, ja que augmenta les obligacions per a les empreses europees en matèria d'igualtat salarial; i recorda el Govern que disposa de dos anys per fer-ho.
UGT destaca també que la discriminació salarial cap a les dones es manté i fins i tot s'aguditza després de la jubilació i que la bretxa de gènere a les pensions situa a Espanya al vuitè lloc de les diferències més elevades, amb un 27,8 % de bretxa el 2023, segons Eurostat, una dada que és per sobre de la mitjana de la UE, que se situa en el 25,4 %.