L'exportació espanyola de fruites i hortalisses fresques el 2023 va retrocedir un 6% en volum amb relació a l'any anterior, totalitzant 11,3 milions de tones, però es va elevar en el mateix percentatge en valor, fins als 16.855 milions d'euros, segons les dades del Departament de Duanes i Impostos Especials, publicats pel Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, que mostren un creixement de la importació del 7% en volum i del 19% en valor.

En concret, la caiguda del volum exportat va ser més notable en les fruites, amb un 7,7% menys que el 2022, totalitzant 6,2 milions de tones, mentre que el valor creix un 1%, situant-se en 8.972 milions d'euros.

Després dels cítrics, que van registrar descensos del volum exportat, van retrocedir també els fruits vermells, amb una caiguda de l'11% en el cas de la maduixa, situant-se en 246.308 tones, del 15% en el cas del nabiu, totalitzant 73.508 tones i del 17% el gerd, amb 55.878 tones.

Al contrari, la fruita de pinyol va mostrar un comportament positiu, amb una alça del 25% el préssec i la paraguaiana, ascendint a 327.888 tones i del 8% en el cas de la nectarina, mentre que la síndria amb 678.822 tones va mantenir els mateixos volums que el 2022. L'exportació d'hortalisses, per la seva part, va baixar un 3% respecte a 2022, situant-se en 5,2 milions de tones, amb retrocessos en les principals hortalisses venudes a l'exterior com el pebrot, enciam, cogombre, tomàquet i les cols.