Clàssics de tota la vida, novel·la policíaca, eròtica i rosa, realisme màgic, llibres d'autoajuda i roses protagonitzaran aquest diumenge la jornada de Sant Jordi. Però a les parades i llibreries hi ha lloc també per a l'economia. I allà intentarà treure el cap el best-seller dels economistes Michael Pettis i Matthew C.Klein, 'Las guerras comerciales son guerras de clase', escollit com un dels llibres econòmics de 2020 per Financial Times i traduït l'any passat a l'espanyol en l'editorial Capitan Swing. Professor de finances a la Universitat de Pequín i propietari d'un segell de música independent, Michael Pettis (Saragossa, 1968) és un rodamon nascut a Saragossa de mare francesa i pare nord-americà que va créixer entre el Perú, el Pakistan, el Marroc, Haití i Espanya. A finals dels 90, estava cansat de treballar per a un gran banc nord-americà i se'n va anar a la Xina, un dels països que li quedaven per descobrir, on es va instal·lar com a professor cansat de la seva d'assessor bancari i després d'haver estudiat a Colúmbia. També va obrir un bar de concerts de rock alternatiu. Comparteix per videotrucada els seus punts de vista a contracorrent de l'hegemonia liberal en el debat econòmic. Creu que és hora que la paraula competitivitat deixi de ser sinònim de sous baixos.

Què vol dir que les guerres comercials són guerres de classe?
El primer és deixar de pensar és que el que ocorre al teu país només afecta el teu país. Durant la crisi financera de 2009, molta gent a Europa va començar a dir que la crisi a Espanya tenia a veure que treballaven menys que a Alemanya, llançaven migdiades, no estalvieven... Aquests estereotips culturals no tenen sentit. Els estalvis espanyols van col·lapsar alhora que Portugal, Grècia i Itàlia i no té sentit pensar que tots aquests països es van tornar ganduls al mateix temps i que els alemanys es van tornar de sobte estalviadors.

Llavors, què va passar?
A Alemanya, l'any 2003, les reformes laborals van començar a fer que caiguessin els ingressos familiars. Abans, els ingressos i el PIB creixien al mateix ritme. En abaixar els salaris, va baixar l'estalvi dels alemanys i amb part de l'estalvi dels alemanys es finançava el crèdit a Espanya. Als anys 90, costava aconseguir una targeta de crèdit a Espanya i en els 2000 ja no era així. Els espanyols rebien préstecs i hipoteques i se sentien més rics. I després això acaba. Pots dir que això va passar pel mal comportament espanyol, però també perquè les empreses alemanyes pagaven menys els seus treballadors. El punt del llibre és que no pots controlar els factors que afecten la teva economia.

Part de la crisi espanyola del 2009 té com a origen que les empreses alemanyes van començar a pagar menys als seus treballadors

Com va acabar vostè vivint a la Xina?
L'any 99, estava treballant per a un gran banc de Wall Street gestionant l'emissió de bons dels governs llatinoamericans i grans empreses. Estava avorrit del meu treball i vaig decidir anar-me'n a la Xina perquè no coneixia res d'aquest país. Mentre treballava en Wall Street, estudiava finances i història econòmica a Colúmbia, així que estava capacitat per treballar com a professor a la Universitat de Tsinghua, on esperava estar dos anys. Després em va semblar fascinant viure allà, vaig començar a fer classes en altres universitats i, a més de fer consultoria per a grans negocis i inversors, vaig crear un bar musical que és avui conegut com el lloc on va néixer l'escena underground de la música xinesa. Ara porto 21 anys aquí, segueixo com a consultor, com professor i he creat el meu propi segell musical.

Com veu el moment econòmic de la Xina i com ens ha d'afectar?
Les coses aniran a pitjor abans de posar-se millor. Mentre l'economia vagi malament, continuaran creixent els moviments racistes i d'extrema dreta, antiimmigrants, tant a la Xina, com a Europa com als Estats Units. A la Xina serà un bon any perquè acaba de recuperar la seva normalitat i la gent es gastarà tot el que va estalviar durant la pandèmia. Però fora d'això, els grans superàvits comercials de la Xina indica que no va tan bé. Si tens bones exportacions, i la Xina fins i tot les millorarà pels seus subsidis, hauries de tenir bones importacions. La producció de la Xina creix molt més que el seu consum i aquest superàvit comercial no és bo per a la seva pròpia economia. Els països ho tindran sempre fàcil per importar productes de la Xina, però no tant per exportar allà. Espanya pot fer-ho exportant menjar d'alta qualitat, per exemple, perquè la Xina és un bon comprador de pernil, però difícilment podrà competir amb un mercat tan subsidiat com el de l'automòbil a la Xina.

A Europa la indústria pressiona ara per aconseguir subsidis com els que els Estats Units han concedit a l'electrificació i sostenibilitat. És aquest un bon camí?
Jo no soc un gran aficionat dels subsidis, però està clar que en un món on uns països subsidien a la indústria i d'altres no, s'accentua la desigualtat. La Xina és el país amb els subsidis més alts del món, molts d'ells a infraestructures que no són productives, però també molts a fàbriques que sí que ho són. Hi ha qui diu que els subsidis no són gaire nord-americans, però això no és veritat, a finals del XIX vam tenir una política de subsidis que després va copiar Europa. Crec que els Estats Units i Europa estan anant en aquest camí i els donarà fruits. Però per a Europa, i especialment per a països com Alemanya o Espanya, serà molt difícil competir amb la indústria de l'automòbil de la Xina.

Michael Pettis / Fotografia: Capitan Swing
Michael Pettis, al seu bar de Pequín. / Fotografia: Capitan Swing


Vostè defensa pujades generals de salaris per promoure el consum en un moment en què el que sembla espantar és que la Intel·ligència Artificial amenaci a molts dels treballs|feines.
La idea que l'avenç tecnològic generi atur és vella i no és certa. Pot fer els treballadors més productiu. Si se'ls paga pel creixement de la productivitat compraran més i la gent tindrà més feina. El normal és que augmenti l'ocupació|ús. El que passa és que en un món globalitzat els salaris no creixen tan ràpid com la productivitat. Els treballadors en produeixen més i més però els seus salaris no creixen igual.

I com el solucionaria?
La desigualtat de salaris és una mica difícil, però hi ha que redistribuir la riquesa. Els rics no en consumeixen tant com els pobres en percentatge als seus ingressos. O sigui, si li treus diners a un pobre i l'hi dones a un ric, el consum del pobre cau, però el del ric no augmenta massa. En termes de països, tu pots defensar que la desigualtat salarial és bona per als països en desenvolupament, perquè necessiten que hi hagi estalvis i inversió de les empreses per créixer. Però als països desenvolupats, els superàvits empresarials i la desigualtat salarial no tenen cap avantatge per a ningú. El creixement d'estalvi de les elits produeix salaris més baixos entre els treballadors, més deute i més atur.

I la fórmula de redistribuir la riquesa quin és?
Una fórmula que se m'ocorre és penalitzar els superàvits comercials. Si un país té un creixement sostingut del superàvit comercial no és perquè siguis bon productor, sinó, en moltes ocasions, perquè tens baixos salaris. Cal equilibrar els salaris i els beneficis i de deixar de competir pels baixos salaris, un canvi complet de l'economia i de la globalització que no faci a un país més competitiu per tenir sous més baixos. Tu pots tenir un superàvit per un any o dos, però si tens superàvits sostinguts significa que els teus salaris són massa baixos, perquè estàs guanyant molt més que els teus treballadors. Quan n'exportes més del que importes, és que el teu consum no és suficient i per tant els teus salaris són diferents. La meva proposta és, com la que va fer Keynes l'any 44, que els països amb superàvit comercial hagin de pagar una espècie de multa, una taxa. Així, països i empreses es preocuparan d'augmentar els seus sous per reduir els seus superàvits.

La meva proposta és posar una multa als països amb superàvit comercial per tal que països i empreses es preocupin d'apujar els sous

Però un augment de sous i de consum en plena emergència climàtica, no és perillós per al planeta? A més consum, més contaminació.
Consum no significa contaminació. Simplement significa un millor nivell de vida. La manera d'abordar la contaminació és augmentar el cost dels preus de l'energia bruta o limitar la disponibilitat de l'ús d'energia bruta. Quan això succeeixi, la gent gastarà menys dels seus creixents ingressos en productes que contaminen i més dels seus creixents ingressos en productes i serveis que no contaminen. Per exemple, poden gastar més diners en aliments més saludables, millors serveis mèdics i de cura infantil, massatges i cura personal, millors vacances, més música i teatre, una gamma més àmplia d'educació, etc. És possible que els ingressos i el benestar de les persones augmentin fins i tot quan la contaminació disminueixi en la mesura que les persones gastin més diners en serveis i menys en productes que consumeixin energia bruta.

I creu que les empreses estaran disposades a canviar les regles del joc?
Ho han de fer els estats, no les empreses. Per a les empreses el més fàcil és canviar de país, no de normes. La majoria del dèficit comercial està concentrat a pocs països: Estats Units, Regne Unit, Espanya, França, Índia, Turquia. Si aquests països es posen d'acord per canviar les normes i decideixen posar barreres als superàvits, la resta de països s'hauran d'adaptar. Perquè sense països amb dèficit no hi ha països amb superàvit comercial. Existeixen les idees de la globalització que el capital ha de moure's lliurement, però crec que no, que cal controlar el flux de capital. Si no, saltem de bombolla en bombolla.

Parlant de bombolles creu que hem superat la crisi bancària desencadenada per Silicon Valley Bank i Credit Suisse?
Als economistes els sol agradar fer prediccions, però a mi no. Tret que siguis dins de les estructures bancàries, no pots saber què passarà. Per definició, aquestes crisis financeres són sempre una sorpresa, i existeix un risc inherent al sistema bancari.

Vostè va treballar a Credit Suisse, va veure pràctiques que el van preocupar?
Vaig treballar a First Boston en l'època que Credit Suisse el va comprar. Credit Suisse era un banc molt tradicional, respectat en aquell temps. Però els rumors|remors que m'han arribat després són d'un banc que es preocupava molt per guanyar diners però molt poc per com el guanyava, i va caure en moltes males decisions i estafadors que han propiciat la seva caiguda de valor.

Michael Pettis / Fotografia: Capitan Swing
Michael Pettis. Fotografia: Capità Swing

La incertesa per aquesta crisi recent ha d'afectar la nostra economia?
Durant unes setmanes, els bancs seran més cauts a l'hora de deixar diners. Prendran moltes precaucions i això pot afectar el consum, perquè si vols comprar un cotxe i el banc no et deixa diners, no el compres i l'economia es contreu. Però una vegada es recuperi la normalitat, no ens hauria d'afectar.

Si una empresa cau, afecta els seus treballadors, proveïdors i clients. Per què, en canvi, si un banc cau tothom tremola?
Està al cor del sistema de pagaments. Ho vam veure amb Silicon Valley Bank. Si el banc cau, les empreses que tenen els seus diners allà cauen i els seus treballadors ja no poden anar als restaurants, per tant posen en perill molts altres negocis. Per això va ser una imprudència de Silicon Valley Bank dependre tant de dipòsits calents d'empreses que poden tenir 50 milions de dòlars allà i a la mímina que veuen un risc treuen els diners. Per això és millor per a un banc tenir clients diversos i gent comuna, que treu els seus diners a un ritme més lent. Les crisis bancàries són per definició inesperades, encara que és cert que estem més ben preparats que el 2008. Hyman Minski, el meu economista preferit, va dir que el sistema bancari té un risc inherent a la seva existència i que en comptes d'eliminar-lo hem d'aprendre a bregar amb ell.

Existeix un risc innherent al sistema bancari i, en comptes d'eliminar-lo, que és improbable, hem d'aprendre a conviure amb ell

Però com en podem dependre menys? Perquè jo no tinc culpa de les males decisions de Credit Suisse.
Hi ha qui diu que quan es creu una moneda digital que permetin als ciutadans tenir els seus diners als bancs centrals, això canviarà. Ja no depens del rumb d'un banc en la teva economia quotidiana. També hi ha qui parla de convertir els bancs en negocis molt avorrits, com són les elèctriques, i que només se'ls permeti invertir en bons molt segurs d'estats, així quan tu vulguis els teus diners sempre el tindran disponible i no estaran invertint en capitals de risc. Estem repensant què necessitem per al sistema bancari, però sol ser necessària una gran crisi per repensar les coses.

Però realment som més forts que el 2008 com diuen experts i institucions, perquè hi ha més liquiditat?
Sí, això és veritat, i en part té a veure amb la pandèmia, que ens va donar més liquiditat. No podíem gastar els diners i el deixem al banc, però allà també hi ha part de l'arrel del problema, perquè els bancs van veure créixer els dipòsits i van assumir riscos, van especular amb els tipus d'interès i aquest va ser un dels problemes de Silicon Valley Bank.

Hi ha dues preguntes que es fa el comú dels mortals quan hi ha una crisi bancària com la recent, més enllà d'entendre les causes. La primera és: m'he de preocupar?
Bo, has de tenir molts diners al banc per preocupar-te, perquè si tens pocs diners al banc existeixen els fons de garantia que et tornaran el que puguis perdre per la fallida d'un banc. Així que en principi la majoria de gent no s'hauria de preocupar.

I l'altra és: Què faig amb els meus diners perquè estigui fora de perill?
El fenomen que estem veient als Estats Units, i també a Europa i a Espanya, és la compra de bons del tresor i és el més segur. Et torna un interès més gran que la inflació i té un risc molt baix. Però fins i tot diria més: si vius a Espanya, hauries d'invertir en els bons d'un altre estat. Ho dic no perquè les lletres del tresor a Espanya siguin pitjors o de més risc, sino perquè si vius a Espanya la teva vida, el teu treball|feina, ja estan exposats a l'economia espanyola. Si inverteixes en lletres del tresor, estàs doblement exposat a ella, perquè també els teus estalvis ho estan. Si inverteixes en un altre país, no estàs apostant tota la teva vida i els teus diners a una carta.