Les empreses turístiques recuperen ànim. Després de dos anys de pandèmia i un 2022 que ha batut totes les previsions del sector, les companyies que van haver de demanar algun tipus d'ajut econòmic per la crisi de la covid-19 comencen a pagar religiosament els seus deutes. Algunes —com NH Hoteles o Ávoris— fins i tot ja han tornat tots els diners. D'altres, com eDreams, inclús van rebutjar el rescat.

Volotea ha estat l'última a comunicar que aquest mes de gener ha pagat més de 8 milions d'euros del crèdit ICO que va demanar el 2020 per a fer front als efectes de la crisi sanitària. L'aerolínia, creada el 2011 pels fundadors de Vueling i que uneix principalment ciutats mitjanes i petites europees, va sol·licitar un total de 145 milions d'euros.

El 27 de gener va amortitzar 8,4 milions d'euros, corresponents al segon tram del capital del préstec sindicat concedit pels bancs espanyols i garantit en un 70% per l'ICO. A més, en aquest tram ha abonat 3,4 milions d'interessos, segons explica en una nota. Però aquest segon pagament se suma al que la companyia va efectuar el juliol de 2022, d'uns altres 7 milions d'euros. Entre principal i interessos, Volotea ja ha efectuat pagaments totals de gairebé 30 milions d'euros.

"Volotea és una companyia sòlida que va haver de demanar un préstec excepcional motivat per un entorn tan extraordinàriament complex com el de la covid-19. La tonada a l'operativa normal està demostrant la capacitat de la companyia per recuperar-se d'una conjuntura totalment adversa, amb un creixement d'oferta del 48% respecte al 2019," destaca Stephen Rapp, director financer de Volotea.

"L'aerolínia està complint tots els seus compromisos contractuals dins el termini i en la forma escaient, la qual cosa evidencia la resiliència i fortalesa que té." La companyia treballa amb un calendari tancat i concret de devolucions. En aquest sentit, té previst amortitzar els 145 milions en onze trams establerts en els mesos de gener i juliol de cada any i, d'aquesta manera, procedir a la cancel·lació total del préstec el juliol de 2028.

NH ja ha tornat els 250 milions de l'ICO

En el marc de Fitur, el conseller delegat d'NH Hoteles, Ramón Aragonés, assegurava que el 2022 ha estat l'any de la recuperació financera de la companyia i que la forta generació de caixa durant l'últim any els havia permès amortitzar 500 milions de deute i tornar els 250 milions de crèdit ICO. "Aquest mes de gener, el consell d'administració ha aprovat tornar els últims 50 milions del crèdit, i és la primera hotelera a fer-ho", declarava l'executiu fa només uns dies. Això els permetrà tornar al punt en què estaven abans de la covid i tenir un balanç sanejat.

L'agència de viatges online eDreams va revelar recentment que ja havien tornat el 50% del seu crèdit avalat per l'ICO. En concret, 7,6 milions d'euros dels 15 milions que van sol·licitar també el 2020. La companyia ha amortitzat aquesta primera meitat en dos pagaments, al gener i de juliol de 2022.

Precisament aquesta empresa va rebutjar l'any passat el rescat de 65 milions d'euros que havia sol·licitat al Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiques de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per a fer front a l'impacte de la pandèmia. El grup va pensar que els ajuts arribarien ràpid, però res més lluny de la realitat, el maig de l'any passat —quan encara no havia rebut els diners— va decidir paralitzar la sol·licitud.

Ávoris fins i tot ja ha tornat el rescat de 320 milions d'euros concedit pel Fons de Solvència que va crear la SEPI per ajudar les empreses més afectades per la pandèmia del coronavirus. I, de fet, ha estat la primera empresa a fer-ho. Mentrestant, Plus Ultra ja ha comunicat que ha tornat el primer tram, uns 880.000 euros dels 53 milions que li va donar el govern espanyol.

En el costat oposat es troba per exemple Air Europa, que ha hagut de demanar més temps per tornar els 141 milions de crèdits ICO que va sol·licitar. En concret, ha acordat amb les entitats bancàries estendre el seu venciment des de l'any 2025 fins al 2028.

El turisme, el sector amb més ajuts

Les empreses turístiques van ser les que més ajuts van demanar el 2020. En rescats, la quantitat més important se la va emportar Air Europa, 475 milions d'euros, seguit d'Ávoris, amb 320 milions d'euros, el Grup Hotusa, a qui la SEPI va concedir una ajuda de 241 milions, la mateixa Volotea, que va demanar uns altres 200 milions, o Air Nostrum, amb 111 milions.

Però en aquesta llista també figurAel grup Wamos, que va rebre 85 milions, o Plus Ultra, a qui l'Estat va concedir 53 milions. A més d'Hesperia, Abba, Sehrs, Soho Boutique Hoteles o Abades. Pel volum dels ajuts, les empreses lligades al turisme han rebut un 60% dels fons repartits per la SEPI.