Unicaja començarà una nova etapa en menys de 20 dies. El banc andalús treballa a contrarellotge per anunciar, abans que acabi el mes de juliol, qui serà el conseller delegat que substitueixi Manuel Menéndez i com aplicarà el nou model de governança que va prometre al Banc Central Europeu quan va tancar la fusió amb Liberbank fa ara dos anys. També preveu nomenar dues conselleres per recuperar la representació femenina que tenia en el consell d'administració abans de l'onada de cessaments i dimissions dels últims mesos.
El banc avança amb els seus deures. Aquesta mateixa setmana va anunciar davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el nomenament de dos consellers independents. Cal recordar que Unicaja tenia lliure quatre butaques, de manera que encara ha de trobar dos consellers més i segons ha avançat seran dones. D'aquesta manera, tornarà a tenir la quota del 40% que demana el regulador.
Decidir qui portarà ara les regnes del banc està sent més complicat. En el projecte comú de fusió es va comprometre a "modificar el model de governança d'Unicaja Banco en un termini màxim de dos anys des de la plena eficàcia de la fusió". Això suposava que, a partir de juliol de 2023 (quan se celebra el segon aniversari de l'operació) la presidència (que fins ara exerceix Manuel Azuaga) passaria a ser no executiva i es readaptarien les funcions del conseller delegat.
El banc amb seu a Màlaga també va acordar que en aquest procés revaluaria la tasca del conseller delegat. Però tot va quedar a paper mullat quan el passat 1 de juny Unicaja va anunciar la sortida de Manuel Menéndez. Una sortida "voluntària" que no va sorprendre ningú atesos els esdeveniments dels últims dos anys. En concret, la crisi de governança, que ha provocat la renúncia de la majoria de consellers, a més de soroll mediàtic i malestar a la plantilla, els qui denuncien que l'entitat ha adoptat "les males formes" que aplicava Liberbank amb els seus abans de la fusió.
La renúncia de Menéndez (que seguirà en el càrrec fins que s'anomeni al seu substitut) pot retardar que Azuaga perdi les seves funcions executives, segons expliquen fonts financeres, però això acabarà ocorrent. Ara, la prioritat d'Unicaja és donar a conèixer qui serà el nou CEO. El banc vol seguir el model dels seus competidors i elegir algú dins de casa.
Només Sabadell va fitxar fora de casa
Actualment, tots els CEO de la banca espanyola eren directius als seus bancs. Santander, per exemple, acaba d'elevar Ángel Rivera (que portava treballant al banc des de fa deu anys) com a conseller delegat a Espanya, i abans va fer el mateix amb el responsable d'Amèrica del Nord, Héctor Grisi, a qui acabo anomenant conseller delegat del grup.
El mateix ocorre amb Onur Genç, de BBVA, que abans de ser CEO va ser el màxim responsable de la filial als Estats Units i també número dos a Garanti Bank; O amb Gonzalo Gortázar de CaixaBank, que abans d'ascendir a conseller delegat ocupava el càrrec de director general i responsable de l'àrea financera. Igual com María Dolores Dancusa, de Bankinter, que abans va ser CEO de Línia Directa, companyia d'assegurances del grup. Només Sabadell va fitxar César González-Bueno fora de casa.
Seguint aquesta fórmula, Unicaja confiaria ara aquest poder a Isidro Rubiales, mà dreta del president, com s'ha vingut parlant en els últims dies. Des d'Unicaja, que no ha volgut confirmar si aquest és el candidat, només recorden que és la Comissió de Nomenaments qui proposa i el consell d'administració el que ha de prendre la decisió.
També indiquen que, abans de l'1 d'agost l'esmentat consell aclarirà com serà el futur model de governança, ja amb el nou CEO al capdavant, que previsiblement assumirà les seves funcions al setembre malgrat ser designat aquest mes de juliol, doncs, encara que el nomenament es produeixi en poc més d'un mes des que es conegués la sortida de Menéndez, fins que es fa efectiu sempre hi ha un desfasament de temps.
En aquest sentit, assenyalen també que la sortida de l'asturià tenia per objectiu, "avançar de manera més àgil i eficaç en la definició del model de governança del banc conforme a les previsions del projecte comú de fusió entre Unicaja Banco i Liberbank", que és el que es va anunciar al mercat fa uns dies.
Unicaja perd el 70% de consellers en dos anys
Amb la sortida de Manuel Menéndez seran onze els que abandonen el consell d'Unicaja en tot just dos anys. Dels 15 membres que van conformar el consell d'administració quan a l'estiu de 2021 l'andalús es va fusionar amb Liberbank, tan sols en quedaran quatre. En total ha perdut el 73% d'ells.
Un dels que quedaran és Manuel Azuaga, el president, encara que també s'espera que surti el 2025 quan venci el seu mandat i que fins aleshores no tingui funcions executives. Així mateix, roman María Luisa Arjonilla (Independent), Felipe Fernández Fernández (dominical) i David Vaamonde (també dominical).