Unicaja, Bankinter i ING seguiran els passos del Santander, que ha estat el primer gran banc en adherir-se al nou pla estatal per facilitar l'accés a la compra del primer habitatge als joves de fins a 35 anys. En concret, el govern espanyol ha posat en marxa una línia d'avals ICO, que cobrirà entre el 20% i el 25% del préstec. L'objectiu d'aquest programa ajudar els joves que no tenen prou estalvis per pagar l'entrada d'una casa, un problema que comparteixen molts avui dia. Encara que la línia d'avals també va dirigida a les famílies amb menors a càrrec seu, que tenen solvència financera, però no han generat prou estalvi per comprar una casa.

Habitualment, el banc sol oferir fins i tot 80% de finançament quan se sol·licita una hipoteca, però amb aquest programa es podrà aconseguir fins al 100%. El banc deixa tots els diners i l'ICO avala un 20% del total si es compleixen els requisits. Encara que arribarà al 25% en aquells casos en els quals l'habitatge adquirit disposi d'una qualificació energètica D o superior. L'aval serà vigent durant els primers 10 anys del préstec hipotecari, amb independència que el termini de venciment acordat del préstec hipotecari sigui superior. El tipus d'hipoteca (fixa, variable o mixta) i l'interès, l'acorden l'entitat i el client.

En total, vuit entitats han firmat amb l'ICO la seva adhesió a aquest programa. Santander ha estat el banc més gran fins ara, però també Abanca, EVO Banc, Ibercaja, Caixa d'Estalvis d'Ontinyent, Arquia, Caixa Rural d'Almendralejo i Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI) oferiran aquestes hipoteques, segons ha informat el Ministeri d'Habitatge. Així mateix, Unicaja, Bankinter i ING confirmen que estan interessats a participar. I des d'altres entitats consultades per On Economía, com CaixaBank, Sabadell o BBVA, assenyalen que "segueixen estudiant-ho".

Els bancs ja adherits expliquen que la hipoteca s'ha de sol·licitar al banc, que és qui obté la informació per després traslladar-la a l'ICO, on es valida que es compleixen els requisits i es confirma l'aval. També indiquen que, encara que dimarts es va firmar en conveni, portarà un temps començar a comercialitzar-les. Les entitats financeres amb intenció d'adherir-se a aquest programa estatal podran fer-ho durant aquest mes de maig.

Les Comunitats Autònomes van ser pioneres en aquest tipus d'ajuts, de fet, la majoria de bancs tenen ja acords d'aquest tipus. La Comunitat de Madrid i Andalusia ofereixen el 15% de finançament, fins a arribar al 95%. I en, Castella i Lleó, per exemple, avalen un 17,5%.

2.500 milions de pressupost

El govern de Pedro Sánchez va aprovar aquesta línia d'avals a l'estiu de 2023, però no es va posar en marxa per la convocatòria d'eleccions anticipades que es va celebrar al juliol. En formar-se un nou govern, el Consell de Ministres havia de donar llum verda de nou a aquests avals i això va ocórrer al febrer. Encara que no va ser fins ahir dimarts quan el Ministeri d'Habitatge i l'ICO van llançar el programa i van firmar amb les primeres vuit entitats interessades.

El pressupost ascendeix a 2.500 milions d'euros i el govern espanyol calcula que podrien arribar a avalar 50.000 hipoteques, encara que dependrà de l'acollida que tingui el pla. Algunes associacions i grups polítics els rebutgen perquè creuen que podria provocar un encariment en el preu de compra de l'habitatge en benefici dels bancs.

Requisits: edat, ingressos i import

Aquesta línia d'avals es dirigeix a majors d'edat, residents en Espanya i que no superin els 35 anys en la data de formalització del préstec hipotecari. En el cas de famílies amb menors a càrrec, no aplica aquest límit d'edat.

Els ingressos de l'hipotecat no poden superar els 37.800 euros bruts a l'any, que és 4,5 vegades l'IPREM. Si l'habitatge és adquirit per dues persones, els ingressos dels dos no podran superar (en suma) el límit establert per a cada un, és a dir, els 75.600 euros.

L'import màxim de l'habitatge que podrà comptar amb aquest aval serà de 100.000 euros i no podran acollir-se a aquesta línia d'avals els qui ja siguin propietaris d'un altre habitatge anteriorment, ni qui ja hagi sol·licitat un altre aval ICO.

El termini per formalitzar els préstecs hipotecaris amb l'entitat de crèdit acaba el desembre de 2025, encara que podria ampliar-se fins al desembre de 2027 en funció de la demanda.