Pilar González de Frutos deixarà la presidència d'Unespa aquest any després de dues dècades al capdavant de la patronal. El relleu es produirà el proper 4 de maig quan se celebri l'assemblea general de l'associació, que representa un centenar d'entitats asseguradores. Els tres vicepresidents -que corresponen a Mapfre, Vida Caixa i Mútua Madrilenya- seran els encarregats de buscar un candidat que deuen proposen a les 18 companyies del comitè executiu per a la seva aprovació abans d'aquesta data.

Les patronals poden tenir dos tipus de presidències, la professional independent, on el candidat no té un càrrec executiu a les companyies d'assegurances, que és el model que té Unespa actualment amb Pilar González de Frutos, on es contracta específicament algú amb experiència i coneixement del sector per portar les regnes de l'associació.

O la presidència representativa, el candidat de la qual prové d'unes de les companyies d'assegurances associades i exerceix els dos càrrecs de manera simultània. Aquest últim seria el cas de CECA, per exemple, on Isidre Fainé – que és president de La Caixa- també porta la presidència de la patronal de les excaixes d'estalvi.

Fonts del sector apunten que Unespa tornarà a optar per la primera opció, la presidència professional i mantindrà així el sistema actual que es va iniciar fa 20 anys. Ja que abans de González de Frutos, la presidència la va obtenir Álvaro Muñoz durant vuit anys i en aquest cas, si era una presidència representativa.

Si Unespa es decideix finalment per mantenir el sistema actual, diversos mitjans apunten que la nova candidata podria ser l'actual secretària general, Mirenchu del Valle, que a més és mà dreta de Pilar González de Frutos i porta 30 anys en la patronal. Però aquesta decisió correspon ara als tres vicepresidents de la patronal. En concret, a José Manuel Inchausti, que és conseller delegat de Mapfre España i vicepresident de Mapfre; Javier Valle, el director general de VidaCaixa i Javier Mira, actual director general del Grup Mútua Madrilenya. Des d'Unespa no han volgut confirmar aquest nom.

González de Frutos, 20 anys al capdavant de la patronal

Pilar González de Frutos va anunciar aquest dijous al comitè executiu de la patronal dels segurs que no es presentarà a la reelecció de la presidència d'Unespa quan se celebri l'assemblea general a la primavera, data en la qual complirà 67 anys. La presidenta s'acomiadarà així després de 20 anys al capdavant i després de cinc reeleccions.

Durant aquest temps ha hagut de fer front a diversos reptes, però el més important va ser el de la gran crisi financera, que va tenir un impacte significatiu al sector financer i concretament en les primes d'assegurances. Un altre dels desafiaments ha estat trampejar la rendibilitat de les companyies d'assegurances atès el context de tipus d'interès negatius en els últims anys, la qual cosa va seguir la pandèmia de la Covid-10 i l'actual inflació, que també està fent efecte en el sector, ja que ha d'afrontar més costos.

Mentre que una de les seves espines clavades, serà el no haver aconseguit un acord amb el Govern d'Espanya per a la reforma de les pensions. A curt termini i abans de la seva sortida encara tindrà una cita rellevant, serà el pròxim 26 de gener amb els sindicats. Unespa ha de decidir si reobrir el conveni col·lectiu del sector assegurador per fer una actualització a l'alça dels salaris aquest 2023 – com la que s'ha acordat a la banca- com una mesura que compensi la inflació en la renda dels treballadors.

Algunes companyies d'assegurances ja han pres decisions individuals i han decidit abonar una paga extra als seus treballadors, com Mapfre o Catalana Occident, però els sindicats volen negociar una pujada en posts perquè es beneficiïn tots els treballadors del sector, més de 50.000 persones. Aquesta serà una de les últimes decisions que afronti l'actual presidenta d'Unespa. El nou president, tanmateix, haurà de trampejar amb altres qüestions com la digitalització o la sostenibilitat del sector assegurador.

Al maig, a més de presidència, Unespa també renovarà altres òrgans de govern, com el comitè executiu i el consell directiu. La patronal iniciarà així una nova etapa sense l'actual presidenta, que exerceix aquest càrrec des de 2003. Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), va iniciar la seva trajectòria al sector assegurador el 1980 com a inspectora d'assegurances de l'Estat. Més endavant va ser directora d'operacions del Consorci de Compensació d'Assegurances i directora general d'Assegurances i Fons de Pensions.

A més de la presidència d'Unespa, González de Frutos és vicepresidenta de la CEOE des de 2010 i la seva última reelecció va ser el desembre de 2022. També l'any passat va ser nomenada nova presidenta de Finresp, el Centre de Finances Sostenibles i Responsables d'Espanya.