La marca de muntures d'ulleres Woodys Eyewear ultima un acord amb un distribuïdor comercial per entrar a tot Sud-amèrica, per incrementar la seva xarxa de vendes internacional, que està configurada a 75 països, amb més de 15.000 punts de venda. Els seus clients són les òptiques independents, per davant de les cadenes d'establiments, "perquè el nostre és un producte diferenciat per l'ús de materials naturals i sostenibles, per la qualitat i pel servei postvenda", defensa Josep Dosta, fundador i conseller delegat de la companyia, amb seu a Vic (Barcelona). El salt a l'altra banda de l'Atlàntic ve precedit de l'entrada als Estats Units i el Brasil, ara fa pocs mesos, i es completarà amb nous mercats a l'Àsia -Singapur, Indonèsia, Corea, Japó i la Xina-, si es compleixen les aspiracions de Dosta, que es va iniciar en aquest negoci ara fa 10 anys, hissant la bandera de la sostenibilitat amb la fabricació de muntures de fusta. "Allò va ser un èxit que ens va arribar a reportar tres milions d'euros de facturació anuals, però momentani, d'uns tres anys, el mateix que va durar la predilecció per una tendència que va estar de moda efímera", manifesta Dosta. Reconeix que les muntures de fusta "són delicades, cal tenir-ne molta cura perquè no es trenquin" i Woodys Eyewear les va abandonar per passar-se a materials més consistents però naturals i sostenibles.
Des de la seu central de la companyia a Vic es fa el disseny i la promoció de les ulleres i es compren tots els materials reciclats a proveïdors europeus, per després fabricar el producte a la Xina, on Dosta té un acord accionarial amb un soci local. Enguany la companyia preveu vendre 400.000 muntures. L'equip de les oficines centrals, inaugurades ara fa dos anys, està format per 40 persones i disposen d'una xarxa de més de 60 comercials que treballen per Europa. Aquest continent acumula el gruix de les vendes, un 70%, que aquest any està previst que assoleixin els 18 milions d'euros, amb un creixement del 22%, respecte dels 14 milions de 2022. Les muntures es produeixen en base d'acetat reciclat, principalment, de manera que un 70% de la col·lecció d'ulleres està feta amb materials bio. A més, la companyia ha desenvolupat i instal·lat al magatzem de Vic una màquina per reciclar ulleres antigues que els òptics tenen en estoc i que, un cop fosses es poden convertir en nou material per noves muntures. "Aquest és un projecte que ara mateix tenim a petita escala, però que farem créixer en el curt termini", ha explicat Dosta a ON ECONOMIA.
Dosta assegura que no els mou l'interès per al preu, però admet que es tracta d'un producte "una mica més car" que el que es pot trobar als centres òptics més convencionals, perquè a diferència d'altres fabricants, Woodys Eyewear no treballa amb llicència per a altres marques. L'empresari exposa que el sector òptic està sotmès a molts canvis darrerament. Per una banda, perquè les grans marques han decidit deixar de llicenciar productes arreu i s'han centrat en dues multinacionals: Kering, propietari de Gucci i que gestiona marques com Yves Saint Laurent o Balenciaga; i Thélios, que compta amb les marques Dior, Celine, Loewe, Kenzo, Stella McCartney, Fred, Berluti, Rimowa i Fenty, entre altres. D'altra banda, perquè a Espanya està ressorgint la marca més local amb projecció internacional. Es tracta de firmes d'ulleres com les barcelonines Kaleos, Etnia, Visionario o Le Pac, ha explicat Dosta aquest dijous en una nova edició de #DinarsdeFutur, que organitza la patronal AIJEC Joves Empresaris. Segons Dosta, els grans fabricants d'ulleres amb marques de reconegut renom "han arribat a tocar un sostre de vendes perquè no donen servei als òptics, per tant, companyies com la nostra estan guanyant terreny en un nínxol de mercat creixent", en el que també es prioritza les col·leccions i el disseny. La propera aposta de Woodys Eyewear serà una col·lecció inspirada en la ciutat de Barcelona, "en la seva cultura".