El grup d'autoconsum fotovoltaic SolarProfit ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per al 90% de la plantilla, és a dir, uns 580 treballadors, que espera executar "com més aviat millor", segons consta en un comunicat al BME Growth. SolarProfit ha atribuït la decisió als resultats de 2023, que han deixat un resultat operatiu (ebitda) negatiu de 33 milions, a causa de l'acumulació del deute, i uns ingressos de 66 milions. La companyia assegura que el descens ve ocasionat per l'alentiment de la demanda per part de les llars i del sector industrial i a una baixada de preus per l'augment de la competència al sector. Per això, opten per externalitzar l'estructura de muntatge d'instal·lacions amb proveïdors tercers, fet que implica prescindir del gruix de la plantilla i reduir al mínim les despeses de personal

SolarProfit afegeix que l'evolució del primer trimestre de 2024 ha estat també desfavorable i el negoci ha continuat empitjorant, malgrat que no disposa encara de xifres comptables provisionals. Aquesta situació genera elevades tensions de liquiditat que afecten seriosament el compliment dels terminis de pagament, a causa de la qual cosa l'empresa ha iniciat negociacions amb els creditors per assolir un pla de reestructuració del deute. L'objectiu és modificar la proposta de reestructuració del deute realitzat per la banca, ja que a la pràctica aquesta "no permetria l'entrada de nous fons per recapitalitzar la companyia", exposa els administradors de la societat en la comunicació. El deute financer total de la companyia es va situar en els 36,8 milions d'euros a tancament de 2022, dels quals 4,7 milions d'euros es corresponen amb finançament per als projectes PPA sense recurs a la companyia. Del deute restant, 32,1 milions d'euros, el 53% es corresponia amb productes de circulant ('Comex', 'Confirming'), el 6% a pòlisses, i la resta, el 41% a préstecs.

El mes de setembre passat, SolarProfit va aplicar ja un ERO al 30% de la plantilla, que en aquell moment estava formada per 919 persones. La mesura va afectar 275 empleats. Les raons van ser les mateixes, ja que la companyia no espera assolir els seus objectius de negoci per la contenció de la demanda a Espanya. La caiguda dels preus de la llum, la inflació i l'augment de la competència haurien motivat aquesta caiguda de la demanda.

Óscar Gómez i Roger Fernández, de SolarProfit
Roger Fernández i Óscar Gómez, de SolarProfit

La companyia està presidida i va ser cofundada per Óscar Gómez i Roger Fernández, el 2007, i té seu en Llinars del Vallès (Barcelona). La companyia va sortir a Borsa el desembre de 2021. Aquest dijous la seva capitalització borsària s'elevava a gairebé 16,1 milions d'euros, i una cotització de 0,82 euros l'acció.

En la seva sortida a borsa, SolarProfit va llançar un pla estratègic fins a 2024 amb l'objectiu de tenir 65.000 instal·lacions executades, una potència instal·lada en industrial d'uns 100 megawatts i intentar superar el percentatge d'ebitda del 20% com a companyia.