CCOO, UGT, Suma+T, CESICA... Els sindicats d'Unicaja no han tardat a reaccionar a la notícia que el banc andalús comunicava dijous a la tarda, i que confirmava el que ja se sospitava des de fa temps, la sortida de Manuel Menéndez, que deixarà de ser conseller delegat quan l'entitat trobi un substitut i rebi el vistiplau del Banc Central Europeu. El mercat apunta que serà Isidro Rubiales, proper a Manuel Azuaga (el president) qui dirigirà el banc.

El cessament pactat del banquer asturià farà que Unicaja recuperi la pau social, o almenys, així ho creïn i demanen els representants dels treballadors, que denunciaven que, des de la fusió amb Liberbank a l'estiu de 2021, s'havien imposat les maneres de negociar amb la plantilla d'aquest banc, que ja era el més litigiós d'Espanya en acumular desenes de demandes als jutjats dels seus treballadors.

El secretari general d'UGT d'Unicaja, Ruben Miguel de Andrés, creu que la mesura que va adoptar Unicaja aquest dijous "és encertada", ja que millorarà la governança del banc i farà que el futur sigui "una mica més clar". Esperen que amb la sortida del CEO, les relacions laborables "tornin a un curs lògic, com sempre hi ha hagut en aquesta entitat", que es desbloquegin tots els processos de negociació que hi ha a sobre de la taula i que les lluites internes deixin d'afectar en el dia a dia, a les oficines, al negoci i al tracte dels clients. "Partint de tot això, creiem i desitgem que comenci un nou model en l'entitat, estarem a l'expectativa que sigui així".

CCOO també confia que la sortida de Manuel Menéndez posi fi a la "liberbankarización" de les relacions laborals i recondueixi el model de negoci en Unicaja. Fa mesos que el sindicat denuncia que les maneres de fer de l'extinta Liberbank s'havien imposat en Unicaja amb el consegüent perjudici que això suposava per a la plantilla, la clientela, la gestió del negoci i la pròpia reputació de l'entitat.

Per això, el sindicat també celebra la decisió adoptada pel consell d'administració de prescindir del banquer asturià i confia en el qual la sortida d'aquest "suposi la tornada a la normalitat en les relacions laborals, tremendament fetes malbé per les maneres de fer autoritàries i unilaterals que han anat utilitzant en els últims temps."

En aquest sentit, CCOO reclama a la direcció d'Unicaja un full de ruta per reconstruir les relacions laborals, ja que "confien" que la sortida del CEO suposi la volta a les maneres de negociar que sempre hi havia hagut al banc andalús. "Són molts els reptes que la direcció ha d'afrontar després de superar la crisi de governança".

Entre ells, recorden, la rebaixa del límit de préstecs dels empleats, l'homologació salarial, la millora de la classificació d'oficines i dels plus per acompliment de responsabilitats, la correcta dotació de personal als centres de treball, la recuperació de les aportacions pendents als plans de pensions de Liberbank i de la paga de Cajastur, la millora dels plus per assumpció de responsabilitats o la posada en marxa d'un pacte de renovació intergeneracional que possibiliti la contractació de persones joves.

En Suma+T asseguren que amb la destitució del conseller delegat "es culmina un llarg i dur procés" que va començar amb la denúncia del sindicat davant de la Fiscalia Anticorrupció de Màlaga contra el llavors president de la Fundació Bancària d'Unicaja, Braulio Medel, per la presumpta comissió de diversos delictes. Això, unit a altres actuacions davant del Banc d'Espanya, la CNMV, la Junta d'Andalusia i el Protectorat de les Fundacions Bancàries dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics, "va prémer el nus prou" per aconseguir que Medel dimitís, i s'obrís lluna nova etapa en l'entitat.

Des d'aquest sindicat asseguren que des de feia mesos el focus estava posat a Menéndez, la qual cosa, unit al treball fet per la nova direcció de la Fundació Bancària (màxim accionista del banc amb el 30% del capital), que ara presideix José Manuel Domínguez, ha culminat amb la notícia publicada per Unicaja en la CNMV: el cessament del CEO". Ahir va ser un dia històric per als que hem patit la tortura del seu mal govern, la permanent judicialització de la seva gestió i el menyspreu a les normes", destaquen.

Així mateix, CESICA espera que aquesta nova etapa "doni els fruits que tots els treballadors desitgen, per portar Unicaja a convertir-se en una entitat volguda pels seus clients, i sobretot, per la seva plantilla." El sindicat de FINI manifesta que continuarà treballant en "millorar" el clima laboral i el poder adquisitiu dels treballadors per situar-lo a la mitjana del sector.