Els sindicats del sector financer han enviat una carta al ministre Carlos Cuerpo per mostrar la seva oposició a l'opa del BBVA sobre el Sabadell i demanar-li la que impedeixi. La petició es produeix en el moment més important de l'operació, ja que precisament aquest divendres 16 acaba la consulta pública que el govern espanyol ha posat en marxa per obtenir les opinions de la ciutadania, d'empreses i d'associacions sobre aquesta opa hostil inèdita al país. I amb totes aquestes opinions decidirà si aprova la compra o si l'eleva al Consell de Ministres.
En la missiva, la representació laboral assegura que si hi ha opa i després fusió, el BBVA podria dur a terme més de 10.000 acomiadaments i tancaria fins a 800 oficines, a més tindria impacte en el crèdit i afectaria greument la competència, ja que només tres bancs, els més grans, concentrarien el 70% del mercat.
Així ho posen en relleu els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, juntament amb les Federacions sectorials de Banca (FESMC-UGT i la Federació de Serveis de CCOO) a la carta que han presentat al titular del Ministeri d'Economia, Carlos Cuerpo, en el qual deixen clara "la seva oposició frontal a l'opa hostil llançada per BBVA sobre el Banc Sabadell".
En concret, Comissions Obreres i UGT, recorden que són les organitzacions sindicals més representatives tant en l'àmbit estatal com als territoris més directament afectats (Catalunya, Comunitat Valenciana, Astúries i Galícia) i tenen una "forta implantació" en el sector bancari, per això, alerten dels riscos econòmics, socials i laborals que aquesta operació implicaria.
"L'operació no es justifica"
"Tant l'escrit que ambdós sindicats han dirigit al Ministre, com en l'anàlisi elaborada per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), que els sindicats han acompanyat a la seva petició, confirmen el que ambdues organitzacions han denunciat: l'operació no es justifica per raons d'eficiència ni competitivitat, i, al contrari, suposaria un greu perjudici per al conjunt de la societat", expliquen en un comunicat.
En l'escrit, indiquen que una fusió d'ambdues entitats seria "lesiva per a l'ocupació, el crèdit i la cohesió social". Doncs, les experiències recents a Espanya, així com la literatura econòmica internacional, mostren que les fusions bancàries provoquen acomiadaments sistemàticament. I en el cas del BBVA-Sabadell, implicaria la pèrdua d'entre 7.684 i 10.567 llocs de treball directes, principalment de persones majors de 50 anys.
A més, del tancament d'oficines i exclusió financera. Segons les seves dades, es preveu el tancament d'entre 589 i 883 sucursals, afectant de manera directa l'Espanya buidada, persones grans i col·lectius vulnerables; Així mateix, es reduiria l'oferta de crèdit i tindria un especial impacte en pimes i autònoms. "Es preveu una contracció del crèdit i un enduriment de les seves condicions".
Mentre, hi hauria una pèrdua de competència perquè l'entitat resultant, al costat de Santander i CaixaBank, concentraria més del 70% dels actius bancaris del país, accentuant el risc sistèmic ("too big to fail") i debilitant la salut del sistema financer, asseguren.
Una operació aliena a l'interès general
D'altra banda, CCOO i UGT assenyalen que des d'una perspectiva territorial, aquesta operació soscavaria la cohesió social i econòmica, debilitant el teixit productiu en comunitats especialment exposades. L'eliminació d'un operador clau com el Banc Sabadell en regions on té una forta implantació (Catalunya, el País Valencià, Astúries o Múrcia) "representa una amenaça directa a la pluralitat del sistema bancari i a la seva capacitat per servir a l'economia real".
Els sindicats adverteixen, a més, de la irresponsabilitat empresarial que suposa destinar milers de milions d'euros a millorar la remuneració de l'accionariat o a sobrelicitar l'oferta, en lloc de reforçar el capital i preparar-se per als riscos d'un context econòmic internacional incert.
Per tot això, creuen que el govern espanyol ha d'actuar per impedir una operació que compta "amb ampli rebuig i perjudica l'interès general". UGT i CCOO subratllen que aquesta opa no compta amb suport social ni institucional. I que són múltiples els actors que han expressat el seu rebuig, tant partits polítics de tot signe, com governs autonòmics, organitzacions empresarials, associacions de pimes i autònoms, "i per descomptat, les principals organitzacions sindicals del país".
És aquí on els sindicats exigeixen al govern d'Espanya que adopti les mesures necessàries per impedir una operació rebutjada pel conjunt de la societat, que amenaça de concentrar encara més el poder bancari, debilitar la competència, destruir ocupació, encarir el crèdit i agreujar l'exclusió financera. "Ni les persones treballadores, ni les empreses, ni els territoris no necessiten més concentració bancària. El que necessiten és una banca compromesa amb l'economia productiva, l'ocupació i el desenvolupament equitatiu," conclouen.