El Banc Santander té clar que no llançarà dipòsits a termini a Espanya, com ja ha fet CaixaBank, ni entrarà al mercat dels comptes remunerats, com ha anunciat el Banc Sabadell aquesta mateixa setmana. L'entitat ha captat 744.000 nous clients en els últims 12 mesos sense haver de remunerar el passiu, malgrat que els tipus d'interès ja assoleixen el 4,5%, i per això continuarà amb la seva estratègia actual, en la que premia amb diners en efectiu a aquells que s'obren el compte per primera vegada o domicilien la nòmina al banc.

"Estem atents als moviments del mercat, però la captació de dipòsits i clients està anant bé i no tenim previst treure a curt termini res significatiu", revelava Ángel Rivera, el conseller delegat de Santander España, en la presentació de resultats del tercer trimestre celebrada aquest dimecres a Madrid.

Per la seva banda, el conseller delegat del grup Santander, Héctor Grisi, afegia que a Espanya tenen "una posició bona de liquiditat", per la qual cosa no necessiten remunerar el passiu, malgrat que els tipus d'interès hagin pujat deu vegades en poc més d'un any. En aquest sentit, defensava que, si bé no estan pagant per l'estalvi, tampoc no han traslladat tota aquesta pujada de tipus al crèdit.

"Estem donant el crèdit molt més barat que per exemple a Alemanya. En hipoteques els preus estan ajustadíssims, respondrem al mercat a mesura que n'anem veient el comportament". Encara que l'encariment de les hipoteques no ha estat tan alt, segons el CEO del Santander, el banc ha perdut un 16% de producció hipotecària respecte a l'any passat i també un 10% de la concessió de crèdit. Es tracta de la caiguda més gran de tots els mercats on opera Santander tant a Europa com a Amèrica.

Encara que Grisi assegurava que aquesta caiguda no s'ha produït perquè el banc hagi tancat l'aixeta del crèdit com a mesura de prudència davant de la pujada de tipus o un possible repunt de la morositat (que a Espanya se situa en el 3,06%) sinó que es tracta de la mateixa clientela, que està sent molt més cauta i ha reduït la demanda. També ha influït l'amortització accelerada d'hipoteques per part de clients que volen reduir el termini dels seus préstecs o liquidar el seu deute.

Per la seva part, el director financer de Santander, José García Cantera, explicava que bona part de les amortitzacions també les estan fent les pimes o grans empreses. "Moltes de les que havien demanat crèdit durant la pandèmia, l'estan liquidant ara". En concret, de la caiguda de 28.000 milions que han patit en el saldo de préstecs a la clientela (a nivell grup), uns 18.000 milions corresponen a la liquidació de grans empreses, "que segons vencen els seus crèdits, el van repagant".

Santander frega els 15 milions de clients a Espanya

Santander continua amb el seu objectiu d'arribar els 200 milions de clients el 2025, segons va declarar en el seu últim pla estratègic. A tancament de setembre ja comptava amb 166 milions a nivell grup, després de sumar 9 milions en només un any, i d'aquests, 1 milió a Europa. Espanya és el mercat on més ha crescut dins d'Europa: de setembre a setembre, s'han obert compte al banc 744.000 persones i en concret, en els nou primers mesos d'aquest exercici, 571.000 entre particulars i en empreses.

"Acumulem més de dos anys consecutius de captació mensual positiva", declara el Santander en el seu informe financer, on a més presumeix de créixer "en transaccionalitat per sobre del mercat", tant en nòmines i pensions com en terminals de punts de venda.

Si manté aquest ritme superarà les xifres de l'any passat, ja que entre gener i desembre del 2022 va captar 700.000 clients. Atès el volum de captació dels dos últims anys, el banc que presideix Ana Botín ha tancat aquest tercer trimestre de l'any a Espanya fregant els 15 milions, una xifra que a Espanya només supera CaixaBank, que després de la fusió amb Bankia, va assolir els 18 milions.

Ni el crèdit ni l'impost no minven el resultat a Espanya

Espanya està sent el mercat que més beneficis aporta al grup Santander aquest any. Tradicionalment, han estat altres mercats com el Brasil a Llatinoamèrica, o fins i tot el Regne Unit. Però en el que portem de 2023, el banc ha guanyat 1.854 milions d'euros a l'Estat espanyol, el 23% del total, que han sigut més de 8.100 milions.

Estem parlant d'un resultat històric a Espanya, que ha estat alimentat per la pujada de tipus d'interès, que ha revaloritzat el preu dels préstecs i que no s'ha vist minvat ni per la forta caiguda en la concessió de crèdit ni per l'impost a la banca, pel qual ha pagat 220 milions aquest any. L'entitat espera fins i tot pagar-ne encara més el 2024, quan li toqui fer la liquidació dels resultats d'aquest exercici.

En un informe emès aquest dimecres per Bank of America després de la presentació de resultats del Santander, els analistes del banc americà preveuen que, després de conèixer-se aquests números, el banc assoleixi un benefici d'aproximadament 10.900 milions d'euros a tancament d'any.