Sacyr va augmentar els seus guanys un 51% el primer trimestre de l'any gràcies al negoci de les concessions. D'aquesta manera, la companyia va obtenir un benefici després d'impostos de 31 milions d'euros fins al març, el que representa pel bon comportament de l'estratègia d'inversió d'actius concessionals, segons ha publicat aquest dimarts.

Segons figura en el seu compte de resultats, els ingressos en aquest període van ascendir a 1.293 milions d'euros, un 8% superiors, al mateix temps que el resultat brut d'explotació (ebitda) va ser de 320 milions d'euros, un 32% més. El marge ebitda, que mostra la rendibilitat de l'empresa, es va situar en el 24,8%, la qual cosa suposa 4,5 punts més que fa un any, amb totes les seves divisions (Concessions, Enginyeria i Infraestructures i Serveis) contribuint de forma positiva a aquest creixement, després de l'entrada en operació de diversos trams d'autopistes i l'evolució favorable del negoci.

De fet, el 85% de l'ebitda l'aporten els actius concessionals, la qual cosa per a l'empresa "es tradueix en un model de negoci predictible i estable". Així mateix, la cartera d'ingressos internacional suposa el 85% del total. Actualment, la companyia compta amb 69 actius d'aquest tipus, dels quals 57 ja estan en operació i 12 es troben en fase de construcció. Entre els últims llocs en operació destaquen l'autopista Pedemontana-Veneta (Itàlia), Ferrocarril Central (Uruguai), Rutes 2 i 7 (Paraguai) i Pamplona-Cúcuta (Colòmbia).

Objectiu reduir deute net

La seva cartera de projectes va ascendir a 58.863 milions d'euros, un 8% més que el desembre de 2022, després d'aconseguir noves adjudicacions. El 81% de la cartera correspon a la divisió de Concessions, el 12% a Enginyeria i Infraestructures i el 7% restant a Servicios. La primera d'aquestes divisions va créixer un 20% en ingressos i un 53% en ebitda, la d'Enginyeria va caure un 7% en facturació encara que va aconseguir augmentar un 4% el seu ebitda, i la de Servicios es va impulsar un 20% en ingressos i un 13% en resultat operatiu.

En el pla financer, el deute net amb recurs era a tancament del passat mes de març de 644 milions d'euros, un 18% superior a la del tancament de 2022, a causa de les inversions realitzades, si bé va caure un 19% respecte a març de l'any passat.

La companyia ha traslladat una vegada més el seu objectiu de reduir aquest deute net amb recurs a zero, per a la qual cosa ja ha posat a la venda les seves filials de Servicios, així com la rotació d'actius no estratègics en concessions. De forma paral·lela, el deute net total del grup va créixer un 5%, fins als 7.870 milions d'euros per aquest mateix efecte inversor.