Bizum fa canvis a la més alta cúpula. La solució de pagaments creada per la banca espanyola fa ara gairebé set anys, i que ja ha conquerit a unes 23 milions de persones, renova la presidència, la vicepresidència i a alguns membres del consell d'administració. Els socis han decidit en la seva última junta que des d'aquest 2023 i fins a 2025, Sabadell assumirà la presidència de la fintech, un càrrec que fins ara tenia el Banc Santander, si bé, aquest és rotatori i biennal.

En concret, Anna Puigoriol, que és directora de targetes de l'entitat catalana, s'erigeix com a presidenta del consell d'administració de Bizum en representació de Banc Sabadell. Per la seva part, CaixaBank passa ara a exercir la vicepresidència, concretament la seva directora de tecnologia i operacions, Rocío Jiménez Sánchez. Segons consta als estatuts de l'empresa, la presidència l'heretaria aquest banc en dos anys.

CaixaBank ja va tenir la presidència de Bizum entre 2016 i 2018, durant els dos primers anys de vida de la firma, li va seguir BBVA i després el Banc Santander. Amb Sabadell, aquestes quatre entitats -que són les que tenen més capital en l'empresa de pagaments instantanis- tanquen el cercle, que es tornarà a obrir el 2025.

Malgrat els canvis, el consell d'administració continuarà format per dotze membres. En funció del capital aportat per cada entitat a la seva constitució o després, cada banc aporta una o dues persones al consell. CaixaBank, després de la fusió amb Bankia és el soci majoritari amb el 24% del total (cap no en pot tenir més) així que a més de la vicepresidenta compta amb un altre conseller, Juan Morlá Tomás, que també és vocal.

Sabadell també està representat en el consell de Bizum per dos membres en comptar amb gairebé un 12% del capital, a més de la nova presidenta acaba d'incorporar aquest mes a David Casas Alcaide en substitució de Juan Francisco Soriano. Els altres grans bancs que compten amb dos consellers són Santander i BBVA, ja que ambdós tenen el 18,2% del capital de Bizum.

Com no han fet canvis rellevants l'últim any, el primer manté Francisco Fernández Cue i Luis Colorado com a consellers. I el segon a Roberto Pagán i María del Mar Gil López; Unicaja Banco va aconseguir una cadira en el consell de Bizum per primera vegada l'any passat, quan va tancar la fusió amb Liberbank i va augmentar al 4,4% la seva participació en el capital de l'empresa. Així que des de la primavera de l'any passat Yolanda Ablanedo Robledo representa l'entitat andalusa en aquesta taula.

Per sota del 4% del capital estan la resta de bancs (en total hi ha 22 socis, el pool complet de bancs espanyols) però hi ha molta diferència entre uns i d'altres. Kutxabank, Banc Cooperatiu Espanyol (Grup Caixa Rural), Ibercaja, Banc de Crèdit Cooperatiu (Grup Cajamar), Abanca, Bankinter i Laboral Kutxa tenen entre un 1% i un 3% del capital, així que van rotant en aquest consell també cada dos anys, ja que no tenen una butaca permanent.

Així, segons es recull al registre mercantil i a les actes de l'última junta de Bizum, des d'aquest 2023 deixen d'estar en el consell José Hombrados de Caja Rural i Juan Felipe Vargas Ibáñez, de Cajamar. I al seu lloc entren per primera vegada, representants de Bankinter i Abanca. El banc taronja elegeix Ana Garrido Revilla per representar-lo en aquest consell i el gallec a Jorge Martínez Martínez. Per la seva part, Kutxabank manté Inés Monguilot.

Per sota de l'1% també tenen participacions entitats com a Banca Pueyo, Banc Mediolanum, Banca March, Cajalmendralejo, Eurocaixa Rural, Caixa d'Enginyers, Evo Banco, Cecabank, BNP Paribas o Singular Bank. Tanmateix, aquestes no tenen representació; Amb els últims canvis votats pels socis aquest mes, el 50% de membres del consell d'administració de Bizum són dones, des del 40% anterior. I a més, l'empresa de pagaments compta ara amb la seva primera presidenta en el consell.

En qualsevol cas, la presidència no altera la direcció general de Bizum que exerceix Ángel Nigorra des del naixement de l'empresa el 2016. En un comunicat, el directiu destacava recentment que entre els objectius de l'empresa per a aquest 2023 es troben, assolir els 60.000 comerços online adherits (ara en tenen 43.000) i els 25 milions d'usuaris (des dels 22,8 milions actuals).

Quant a transaccions, se centraran a arribar als 1.000 milions de transaccions entre particulars (l'any passat va ser de 762 milions) i superar els 25 milions en comerç electrònic (des dels 15 milions anteriors). El 2023, a més, les entitats Bizum continuaran incorporant noves funcionalitats que continuaran estenent l'ús de Bizum, tals com el pagament de subscripcions, o la identificació digital dels bizumers per a registre i accés a entorns virtuals.

També esperen poder jugar "un paper rellevant" en pagaments transfronterers després de "l'èxit" de Bizum a Espanya. En aquest sentit, la firma recorda que a mitjan 2022 es van unir a EMPSA (l'Associació Europea de Sistemes de Pagament Móvil) amb l'objectiu d'explorar les possibilitats d'una xarxa europea de pagaments a través de mòbil. I que també el 2022, es va produir l'adhesió a Bizum de la primera entitat fora d'Espanya, en concret d'Andorra, que va començar a oferir el servei als seus clients a finals d'any.