Sabadell ha posat en marxa un procés de selecció amb què preveu contractar més d'un centenar de persones al llarg de 2023. El banc que presideix Josep Oliu ha tornat a activar per segon any consecutiu el programa de captació de talent jove, 'Banking Sales Graduate Programme', per incrementar la seva plantilla. Encara que a diferència de l'any passat, les noves incorporacions no només aniran als serveis centrals o estaran especialitzats en empreses, també reforçaran les oficines.

L'entitat respon així a la demanda que han fet els empleats i els clients durant els últims mesos després de veure's afectats pels dos ajustaments de personal que Sabadell ha portat a cap durant la pandèmia, la qual cosa ha provocat menys atenció presencial a les oficines. El banc català va tancar setembre – l'últim mes del qual hi ha dades disponibles- amb 13.484 treballadors a Espanya, 200 més que al principi d'any.

Aquestes 200 persones també es van incorporar a l'entitat mitjançant el programa 'Banking Sales Graduate Programme' que el banc va engegar l'any passat. El mateix està orientat a contractar persones acabades de graduar durant un any. El 2022, l'entitat va reforçar l'àrea de banca d'empreses, però aquest exercici fitxarà 115 persones que exerciran de directors de negocis en creixement dins de l'àmbit comercial i molts d'ells, treballaran a les oficines.

El banc ja ha iniciat el procés de selecció amb l'objectiu que en l'abril hi hagi tots els nous treballadors incorporats, segons fonts financeres. En aquesta ocasió, Sabadell ha ofert places a les províncies de Catalunya, les Balears, Múrcia i la Comunitat Valenciana. Feia mesos que els sindicats demanaven al banc aquest augment de personal perquè algunes sucursals s'han aparença desbordades després de les retallades de plantilla. Des de l'inici de la pandèmia, el 2020, el nombre de treballadors del banc s'ha reduït en més de 3.600 persones.

Sabadell va activar primer un pla de baixes i després va negociar un ERO per estalviar costos i millorar eficiència. En la primera tanda van sortir del banc 1.800 persones i en la segona més de 1.600, a més s'han produït sortides naturals per jubilació. En el mateix temps, el banc ha tancat unes 320 oficines, el 25% de la seva xarxa a Espanya. Durant la pandèmia els clients del Sadadell i en general del sector financer, van reduir les visites a l'oficina, però el 2022 les sucursals han tornat a recuperar ritme, per això els sindicats denuncien que s'han vist desbordats, doncs ara compten amb un 20% menys de treballadors però el mateix treball que abans.

I en aquest context, van demanar al banc que reforcés plantilla a la xarxa d'oficines, una cosa a què el banc ha accedit. "El banc vol contractar més de 100 persones i és una bona notícia. Encara que creiem que el nombre de contractacions hauria de ser superior", manifesten des de CCOO, el sindicat majoritari de Sabadell. Els representants dels treballadors han demanat a la direcció de l'entitat que aquest personal vagi destinat a aquells departaments i oficines amb més urgències per la falta de personal i les sobrecàrregues de treball.

CCOO ha presentat fins a cinc denúncies davant de la Inspecció de Treball per aquesta raó i s'han de resoldre al llarg d'aquest 2023. El sindicat les ha interposat de manera estratègica a cinc territoris, Barcelona, Madrid, Alacant, Oviedo i Màlaga. En totes elles denuncien la tensió que viuen els treballadors d'oficines físiques per l'augment en la càrrega de treball, les amenaces de clients que es veuen desatesos i les pressions comercials.

Els inspectors de treball van coincidir que aquestes cinc denúncies se centralitzaran a través de la Inspecció d'Alacant, on ja s'està estudiant. El sindicat exigeix més contractacions o que s'estableixin protocols contra l'assetjament del personal per part de la clientela. "Sembla que aquesta vegada sí, la destinació dels nous treballadors serà reforçar la xarxa d'oficines més que els serveis centrals, amb més comercials i gestors d'empreses, serveis que han quedat bastant deficients amb l'ERO. Però amb 100 persones no resolem el problema de falta de personal, es necessitarien unes 800 persones. Encara que sabem que no es contractarà a tort i a dret perquè el banc està contenint despeses", reclamen.

Les dues retallades de plantilla de Sabadell a Espanya han buscat reduir costos, en concret, despeses de personal. Així, entre gener del 2020 i setembre del 2022, les esmentades despeses han baixat en més de 340 milions, segons reflecteixen els seus comptes. El que, unit a la venda de participades i la desinversió de determinats negocis no rendibles, ha portat el banc a uns resultats rècord en el tercer trimestre.

El 2022, el banc ha venut a Intrum el 20% que li quedava de la seva filial immobiliària Solvia, de l'altre 80% es va desfer el 2019 per uns 300 milions. Durant l'últim exercici també ha liquidat la seva antiga seu a Londres, la Fintech Nomo i diverses carteres d'actius tòxics. Mentre ha posat fil a l'agulla per vendre parteix del seu negoci de pagaments.