La banca torna a ajustar la seva oferta hipotecària al moviment de l'euríbor i els tipus d'interès. El mercat preveu que el preu del diner (congelats des de setembre en el 4,5%) comenci a baixar aquest 2024 (previsiblement a partir de l'estiu), ja que la inflació està donant una treva. I en aquest context, les entitats ja fa uns quants mesos que abaixen l'interès de les noves hipoteques que es contracten a tipus fix. De fet, gairebé totes ja cobren menys d'un 4% TIN, fet que no passava des de fa més d'un any.

Per contra, la banca ha començat a encarir les hipoteques variables que té en cartera. Tret de la petita pujada del febrer, l'euríbor fa mesos que baixa i es mou ara en el 3,7%, des del 4,16% que va assolir a l'octubre. Per compensar aquesta caiguda, les entitats han apujat el diferencial que apliquen als seus préstecs variables, que se situa, de mitjana, en el 0,7%.

Sabadell, ING i Unicaja són tres de les entitats que han apujat aquest mes de març el diferencial dels seus préstecs variables, la qual cosa es tradueix en un encariment dels interessos que se'n pagaran durant tota la vida de la hipoteca, o, cosa que és el mateix, en quotes més cares.

Aquest diferencial, que és el percentatge que se suma a l'euríbor a 12 mesos, ja és més alt que fa un any en la majoria de les hipoteques variables (l'interès se situava entorn del 0,6%). I per descomptat, s'ha disparat respecte al 2022, quan estava en negatiu; el Sabadell ha estat de les últimes entitats a fer canvis a l'alça aquest mateix mes, en elevar-lo en un 0,10%, fins a euríbor + 0,60% TIN.

Els canvis del Sabadell només afecten la seva hipoteca bonificada, ja que en la hipoteca variable que no demana vinculació, el diferencial es manté intacte en l'1,60%. L'entitat catalana, això sí, ha reduït l'interès fix que cobra durant el primer any de la seva hipoteca variable (del 2,65% al 2,15%).

ING també ha elevat el diferencial de la seva 'Hipoteca Naranja Variable' en totes dues modalitats. En la que el primer any té un interès fix i la resta és variable, ha apujat el diferencial des del 0,65% fins al 0,69%. I en la que els tres primers anys són fixos i la resta variables, del 0,60% al 0,65%. En aquesta última hipoteca, ING fins i tot ha pujat el tipus fix de sortida aquest mes de març, des del 2,65% fins al 2,75% TIN.

Unicaja també ha apujat el diferencial de la seva hipoteca variable bonificada, des del 0,75% fins al 0,80% per als titulars amb ingressos inferiors a 2.500 euros. A més de la TAE variable, que estava en el 5,03% i ara assoleix el 5,13%.

En la mateixa línia, Ibercaja ha pujat al carro i ha encarit la seva hipoteca variable en elevar de l'1,5% a l'1,75% TIN l'interès inicial. Malgrat que, en el seu cas, ha mantingut intacte el diferencial, que se situa en euríbor + 0,6%, ara per ara.

Actualment, les hipoteques variables d'Abanca, BBVA, Openbank i Cajamar (a més de Sabadell i Ibercaja) situen el seu diferencial per sota de la mitjana (en euríbor + 0,60%). En línia amb la mitjana hi ha les hipoteques variables d'entitats com Santander, Bankinter i ING (que cobren euríbor + 0,70% o una mica més). I per sobre de la mitjana, hi trobem la hipoteca variable d'Unicaja, que amb la nova pujada assoleix el 0,8%.

CaixaBank, per la seva banda, no ofereix dades de la seva hipoteca variable des de fa mesos. L'entitat està centrant la seva oferta en les hipoteques fixes i mixtes.