Sabadell i Zuric fan canvis a la cúpula de la seva filial d'assegurances després de la sortida de Miguel Montes, un històric directiu del banc català, que en aquesta joint venture -on la companyia d'assegurances i l'entitat es reparteixen el capital al 50%- era vicepresident des d'estiu de l'any passat. La seva jubilació ha deixat un buit en el consell d'administració de tres societats, Bansabadell Seguros Generales, BanSabadell Vida i BanSabadell Pensions, que en endavant cobrirà Jorge Rodríguez Maroto. Mentre que Carlos Ventura, que ja era conseller, passarà ara a ser vicepresident.

El conseller delegat de Sabadell, César González-Bueno, va avançar el mes de setembre passat, durant la encontre anual de consellers i directius, que Miguel Montes es jubilava en la recta final de l'any després de dues dècades al banc i la seva sortida portaria alguns canvis. Ja llavors es va conèixer que el que era director d'organització, recursos i responsable de banca de particulars cedia el seu lloc a Jorge Rodríguez i Sonia Quibus. El primer se centra ara en banca de particulars i la segona, en la resta.

Miguel Montes era, amb Jaime Guardiola i Tomás Varela, exconseller delegat i exdirector financer, respectivament, dels homes forts de la casa. Sota la seva direcció, el Sabadell va tancar importants operacions, com les adquisicions d'Urquijo, Banc CAM, Banc Guipuscoà, Banc Gallec i TSB, la seva filial britànica. Amb la seva sortida, Carlos Ventura passava a ser dels més veterans en l'entitat.

Carlos Ventura porta 16 anys a Banc Sabadell i en aquell temps ha gestionat diferents àrees. Des que el 2021 arribés arribar González-Bueno al banc com a número dos i canviés tota l'estructura interna, assumeix la direcció general d'empreses i xarxa a Banc Sabadell. Un càrrec que compaginarà ara amb la vicepresidència de les tres filials de segurs que té amb Zuric, Bansabadell Seguros Generales, BanSabadell Vida i BanSabadell Pensions.

Seu de Banc Sabadell a Sant Cugat. Europa Press
Seu de Banc Sabadell a Sant Cugat. Europa Press

Zuric i Banc Sabadell es van aliar el 2008, la companyia d'assegurances suïssa va pagar al banc català uns 750 milions pel 50% de les seves filials i ambdues companyies van tornar a estendre la seva aliança anys després, quan l'entitat va adquirir Caixa d'Estalvis de la Mediterrània. Des d'aleshores, el banc distribueix en exclusiva les assegurances de vida, assegurances generals i plans de pensions de la companyia d'assegurances a tota la xarxa d'oficines de Banc Sabadell a Espanya.

Aquesta aliança és similar a la que té Mapfre amb Santander per distribuir assegurances d'automòbil, autònoms i empreses; BBVA amb Allianz en el ram de no vida; Unicaja amb Santalucía per vendre assegurances de vida i plans de pensions, Generali i Grup Cooperatiu Cajamar en la distribució d'assegurances de vida, pensions i de no vida fins i tot o Caixabank amb Mútua Madrilenya per a assegurances generals. Les joint venture entre bancs i companyies d'assegurances han estat una constant en els últims anys. Uns posen la xarxa d'oficines i altres, els productes.

Malgrat les últimes incorporacions, la joint venture de Sabadell i Zuric continua tenint la mateixa estructura. Un consell d'administració format per 10 membres, cinc de designats per Zuric, sent un d'ells el president i uns altres quatre consellers elegits pel banc, sent un d'ells el vicepresident. A més, d'un conseller independent; Francisco Javier Lorenzo, que procedeix del grup suís, contínua amb la presidència.

Al capdavant d'aquestes tres filials (Bansabadell Seguros Generales, BanSabadell Vida i BanSabadell Pensions) està Bernardino Gómez Aritmendi, que ha estat nomenat també aquest 2022 director general en substitució de Claudio Chiesa, que ha continuat la seva carrera dins de Zuric.

El negoci de Zuric i Sabadell

BanSabadell Vida és el negoci que més aporta als resultats de Zuric a Espanya. Segons dades d'ICEA (Investigació Cooperativa entre Entitats Asseguradores) els ingressos per primes de la companyia d'assegurances en el ram de vida a tancament de març fregaven els 335 milions d'euros i 269 milions procedien del banc. És a dir, el 80%. Així mateix, el nombre d'assegurats assolia els 1,78 milions i 1,25 milions els aportava l'entitat. La quota de mercat de Zuric superava així el 6%, situant-se en tercera posició.

Per davant de Zuric està Mapfre, afavorida també per la seva aliança amb Bankinter i CCM Vida i Pensions (que ara ha sortit del seu perímetre i ha passat al de Santalucía amb motiu de la fusió de Unicaja i Liberbank). La companyia d'assegurances de l'Ibex és la segona en el rànquing de vida per primes, amb més de 430 milions d'euros entre gener i març.

Al capdavant, VidaCaixa, que també ha vist millorar el seu negoci després d'absorbir Bankia Vida (que abans estava associada a Mapfre i ara l'ha absorbit CaixaBank). La seva facturació va superar els 2.600 milions en l'inici d'any. Només aquestes tres companyies concentraven a tancament del primer trimestre més del 50% quota de mercat per primes.