Repsol va obtenir un benefici net de 2.785 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa suposa una caiguda del 14% respecte al mateix període de 2022. La caiguda de guanys es dona en un context marcat per uns preus dels hidrocarburs i uns marges del refinament inferiors respecte a l'any passat, en el qual es van disparar especialment per la crisi energètica després de la invasió d'Ucraïna per Rússia.

Segons ha comunicat aquest dijous la companyia petroliera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el resultat ajustat, que mesura específicament el funcionament dels negocis, es va situar en els 3.816 milions d'euros a tancament de setembre, amb un descens del 19% davant fa un any.

El deute net de l'empresa es va situar al final del tercer trimestre en els 1.855 milions d'euros, amb una liquiditat que assoleix els 10.650 milions d'euros, suficient per cobrir més de cinc vegades els venciments de deute brut a curt termini. Amb aquests resultats, el grup continuarà accelerant en el seu full de ruta de pagaments als seus accionistes i ha anunciat un increment en un 14% de la retribució a pagar el pròxim mes de gener, fins als 0,4 euros bruts per acció.

Dividend

La companyia presidida per Antonio Brufau ja aquest any ha avançat l'objectiu de retribució per als seus més de 520.000 accionistes que tenia previst realitzar entre 2024 i 2025 dins del seu pla estratègic, que revisarà en el primer trimestre del pròxim exercici després de polvoritzar tots els seus objectius. Així, sumant dividends i reduccions de capital, suposarà la distribució de prop de 2.400 milions d'euros en el conjunt de 2023.

El juliol passat, després de la seva aprovació per la Junta General, Repsol va abonar un dividend complementari de 0,35 euros bruts per acció amb càrrec als beneficis de l'exercici 2022 que es va afegir a la retribució pagada al gener. Amb això, el dividend en efectiu va augmentar un 11% respecte a l'exercici anterior, fins als 0,70 euros bruts per acció.

D'altra banda, Repsol reduirà el seu capital social en aquest exercici en 110 milions d'accions que, afegides als 200 milions d'accions amortitzades a l'exercici 2022, representarien un total de 310 milions d'accions, equivalentment a un 20% del capital social existent a desembre de 2021 i àmpliament per sobre de l'objectiu establert en el seu full de ruta 2021-2025.

L'energètica va destacar que aquests resultats sòlids del període de gener a setembre permeten avançar en la transformació del grup "amb el desenvolupament de projectes industrials baixos en carboni, l'augment de la seva cartera d'actius renovables i el llançament d'una oferta de multienergia diferencial per als clients a Espanya".

Inversió de 5.200 milions i augment de renovables

Així mateix, Repsol preveu finalitzar el 2023 amb una inversió orgànica total d'uns 5.200 milions d'euros, un 24% més que els gairebé 4.200 milions d'euros que va destinar l'any passat. Des de començament d'any la companyia ha invertit 4.362 milions d'euros (+82%) respecto, principalment en projectes baixos en carboni. La companyia estima que el 35% de l'invertit l'any 2023 es destini a iniciatives baixes en carboni. El focus principal en aquests primers nou mesos de l'any va continuar sent a Espanya, on es va fer servir un 41% de la suma total, i als Estats Units, on es van dirigir un 37% de les inversions.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha destacat que el 2023 està sent un any de "profunda transformació" per a l'energètica, "amb avenços ferms en descarbonització i en la consolidació del nostre perfil multienergètic". "En un entorn volàtil com l'actual estem obtenint resultats sòlids, augmentant la retribució als nostres accionistes i donant suport als nostres clients," va destacar.

D'aquesta manera, en el marc de la transformació de la companyia, Repsol va reforçar la seva cartera de generació renovable i la seva presència en un mercat clau en energies 'verdes' com els Estats Units amb l'adquisició el setembre de ConnectGen, que compta amb una cartera de 20.000 megawatts (MW), que s'uneixen a les realitzades al llarg de l'any, com la compra d'Asterion Energies, amb una cartera de 7.700 MW, 2.500 MW en avançat estat de desenvolupament, ubicats principalment a Espanya i Itàlia; o l'acord amb ABO Wind per aconseguir tres parcs eòlics (150 MW) i dues plantes solars (100 MW) en avançat estat de desenvolupament.

Així, el grup avança en els seus objectius en renovables, que passen per 6.000 MW en 2025 i 20.000 MW el 2030, i, a l'octubre, la cartera d'actius en operació del grup assoleix els 2.300 MW, després de la progressiva posada en marxa de noves instal·lacions eòliques i fotovoltaiques a Espanya, els Estats Units i Xile.

Waylet ja supera els 7 milions de clients

D'altra banda, va prolongar fins al pròxim 10 de gener la seva oferta per als clients que utilitzen la seva aplicació Waylet -que ha superat els set milions de clients i ha proporcionat més de 100 milions d'euros d'estalvi als seus usuaris entre gener i setembre-, que ofereix descomptes que arriben fins a 40 cèntims d'euro per litre de combustible i del 100% de l'import de les recàrregues elèctriques.

Així mateix, dins del procés de transformació dels seus centres industrials, ultima la posada en marxa de la primera planta de combustibles renovables d'Espanya, situada a Cartagena. A més, al juliol va anunciar la instal·lació de la segona, en el complex industrial de Puertollano. A l'octubre també va iniciar la producció d'hidrogen renovable a la refineria de Petronor.